A Pfizer a magyar államot is beperelte, 23 milliárd forintra

járvány
2023 december 05., 18:00

A Politico bírósági iratokra hivatkozva azt írja, hogy a Pfizer a partnerével, a BioNTechhel együtt ez év januárjában indított eljárást a magyar kormány ellen a COVID-19 oltóanyag-szállítások miatt. A Pfizer szóvivője megerősítette az ügyet, amely egy belga bíróság előtt folyik. „Folynak a tárgyalások a budapesti kormánnyal” – közölték.

A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltött fecskendők az egri Markhot Ferenc Kórház oltópontján 2021. december 31-én.
photo_camera A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltött fecskendők az egri Markhot Ferenc Kórház oltópontján 2021. december 31-én. Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

A dokumentum szerint az ügy 3 millió adag BioNTech/Pfizer vakcina kifizetésére vonatkozik, kb. 60 millió euró (közel 23 milliárd forint) értékben. A vita akkor kezdődött, amikor Magyarország 2022 novemberében értesítette a Pfizert, hogy az ukrajnai konfliktusra hivatkozva nem kíván fizetni a gyógyszergyárnak.

Egy bíró márciusban tartotta az első tárgyalást az ügyben, és elutasította a Pfizer gyorsított ítélethozatal iránti kérelmét. Azóta az ügy nem haladt előre.

Az EU túl sok vakcinát rendelt, de a szerződésből nem tudtak eleget visszaszabni. A Pfizer eddig várt a pereskedéssel, de most lépett, nemrég a lengyel államot is beperelte.