Ecuadori banánok közt érkezett Magyarországra minden idők legsúlyosabb kokainszállítmánya

bűnügy
2023 december 05., 11:37
154 ilyen kilós pakkot foglaltak le a rendőrök november 11-én a csepeli szabadkikötőben
photo_camera 154 ilyen kilós pakkot foglaltak le a rendőrök november 11-én a csepeli szabadkikötőben Fotó: police.hu

A rendőrség szerint azzal kezdődött minden, hogy valaki bejelentést tett, miután egy maszkos férfi ólálkodására lett figyelmes a csepeli szabadkikötőben.

Ez 2023 november 11-én hajnalban történt. A rendőrök a helyszínre siettek, de a férfit már nem találták meg. Elmenekült.

Találtak viszont egy hat méter magasan elhelyezett hűtőkonténert, amit a férfi előtte megpróbált kinyitni.

Mint kiderült, egy rejtekhely volt, amiből 155 darab, egyenként 1 kilós, „kábítószergyanús anyagot tartalmazó csomag” került elő. Letesztelték: kokain. A helyszínre érkező vegyészszakértő megerősítette azt is, hogy

154,805 kilogramm nagy tisztaságú kokain, aminek feketepiaci pedig nagyjából 23 milliárd 220 millió forint.

Ennyi pénzből kijönne 4 Petőfi film vagy egy szerényebb budapesti kerület éves költségvetése, Black Friday idején akár egy Rose D'or is.

A BRFK Kábítószerbűnözés Elleni Osztálya különösen jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer birtoklása bűntett miatt el is indította a nyomozást, ismeretlen tettes ellen.

A rendőrség – hogy elképzelhető legyen, mekkora fogásról van szó – kiszámolta, hogy

ennyi kokainból egy átlagos higítással, életkortól függetlenül minden második budapestire jutna belőle egy adag.Azt is tudják már, hogy a kábítószer kalandos utat tett meg Ecuadortól a csepeli szabadkikötőig.

154 pakkot foglaltak le a rendőrök november 11-én a csepeli szabadkikötőben
photo_camera 154 pakkot foglaltak le a rendőrök november 11-én a csepeli szabadkikötőben Fotó: police.hu

A banánokat (is) tartalmazó konténert Ecuadorban adták fel, onnan Mexikóba, majd hajóval Németországba érkezett. Németországból vasúton jutott el Magyarországra november 8-án. A banánt kirakodták, a kokain maradt a kikötőben.

A BRFK nyomozói jelenleg is adatgyűjtést folytatnak az ügyben, és felvették a kapcsolatot több külföldi drogüldöző hatósággal, köztük az amerikai kábítószerellenes ügynökséggel, a DEA-vel is.

Ha minden igaz, ez minden idők legnagyobb drogfogása Magyarországon. Az eddigi rekordot is egy ecuadori kokainszállítmány tartotta, amit szintén a csepeli kikötőben kapcsoltak le tavaly októberben. Az 70 kiló volt és becslések szerint a feketepiaci értéke megközelíthette a 14 milliárd forintot. (police.hu)