Még ebben az évszázadban kivezetnék a fosszilis tüzelőanyagokat a klímacsúcs záródokumentumának egyik tervezete szerint

klímaváltozás
2023 december 05., 07:41

A fosszilis tüzelőanyagok rendezett és igazságos kivezetése szerepel a dubaji COP28 klímacsúcson részt vevő országok által megfogalmazott záródokumentum második tervezetében, írja az MTI.

Olajfinomító Louisiana államban.
photo_camera Olajfinomító Louisiana államban. Fotó: Drew Angerer/AFP

Ebben azt írják, hogy az országoknak mielőbb, még ebben az évszázadban ki kell vezetniük a fosszilis tüzelőanyagokat, valamint az is benne van, hogy az aláírók nem építenek új szénerőműveket. Egy másik szövegtervezetben azonban nem említik a fosszilis tüzelőanyagok kivezetését.

Al Gore volt amerikai alelnök és Nobel-díjas klímaaktivista az AP hírügynökségnek adott interjújában élesen bírálta az olajszektort a szén-dioxid-kibocsátás miatt. „Az ember, aki az ENSZ klímacsúcsát vezeti, az egyik »legpiszkosabb« olajvállalat élén áll" – mondta utalva Szultán Ahmed el-Dzsaberre, a COP28 klímacsúcs elnökére, aki az Abu Dhabi National Oil Company vezetője is. „Az egyik legnagyobb, és számos mérce szerint az egyik legkörnyezetszennyezőbb vállalatról van szó" – mondta Gore, hozzátéve, hogy jó embernek tartja Dzsabert, de az olajvállalati elnöksége és a klímacsúcs védnöksége között összeférhetetlenség áll fenn.

Az éghajlati válság a fosszilis tüzelőanyagok válsága” – mondta. „Meg tudjuk oldani ezt a válságot, megállíthatjuk az átlaghőmérséklet további növekedését, ha kivezetjük az olajat és a gázt. És tudom, hogy ez az, amit nem akarnak megtenni. Elismerem, hogy ez valóban kemény dolog, úgy értem, a globális világgazdaság még mindig 80 százalékban fosszilis tüzelőanyagokat használ”. Beszélt arról is, hogy pár éve az országok megegyeztek a metánkibocsátás 2030-ig történő csökkentésében, de ezt a célt nemcsak hogy nem sikerült teljesíteni, de a metánkibocsátás azóta csaknem két százalékkal nőtt.