Visszavonul a politikától az egykori republikánus házelnök, akit anno csak tizenötödszörre tudtak megválasztani

külföld
2023 december 06., 19:06

December végével lemond hivataláról Kevin McCarthy, az amerikai Képviselőház volt republikánus elnöke, akit októberben szavaztak ki a harmadik legfontosabb közjogi pozícióból.

A Republikánus Párt mérsékelt szárnyához tartozó politikust 2023 januárjában csak 15-dik próbálkozásra tudták megválasztani a Képviselőház elnökének. Párton belüli helyzete később sem lett könnyebb, a radikális trumpista szárny képviselői rendszeresen támadták, amiért együttműködési lehetőségeket keresett demokrata politikusokkal.

Kevin McCarthy
photo_camera Kevin McCarthy Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Párton belüli kritikusai, Matt Gaetz képviselő vezetésével októberben bizalmatlansági szavazást kezdeményeztek ellene, amiért egy „titkos alkuban" megegyezett a demokratákkal, többek között az ukrajnai fegyverszállítmányok kérdéséről.

McCarthy tagadta a vádakat, de a Képviselőház így is megvonta tőle a bizalmat. Leváltását 208 demokrata és 8 trumpista republikánus képviselő szavazta meg. Az amerikai politikatörténelemben először fordult elő, hogy egy képviselő bizalmatlansági indítványára leváltsák a házelnököt.

A politikus egyébként 16 éven keresztül képviselte kaliforniai választókörzetét az amerikai alsóházban. Távozása miatt időközi választást kell majd kiírni, mert a következő rendes választást csak 2024 novemberében tartják.

(via BBC)