90 milliós büntetésre számít a DK az Állami Számvevőszéktől

POLITIKA
2023 december 07., 11:39

Tegnap írtuk meg, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kiküldte az együtt induló hat ellenzéki pártnak a 2022-es országgyűlési választások külföldi támogatásainak ügyében indított vizsgálatának előzetes jelentését.

A számvevőszéki jelentéstervezet értelmében megvalósult a tiltott pártfinanszírozás a 2022-es országgyűlési választási kampány során, amennyiben a Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) külföldi pénzekből fizette az ellenzéki kampány egyes költségeit, noha maga a mozgalom nem volt a választáson induló szervezetek közt.

Az első körben megvizsgált 260 milliós támogatásrészt tehát illegálisnak találták, ezért annak teljes összegét kirónák büntetésként, méghozzá olyan formában, hogy az összeget egyenlő arányban osztanák el az összefogás hat pártja között. Ez pártonként nagyjából 43,5 milliós büntetést jelent, de fontos tudni, hogy az ÁSZ és a Kincstár ilyen esetekben a büntetéssel megegyező összeget visszatart az adott pártnak járó állami támogatásból, vagyis a tényleges büntetés ennek a duplája.

photo_camera Jakab Péter, Dobrev Klára, Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely és Fekete-Győr András 2021. október 23-án a közös ellenzéki megemlékezésen.
Fotó: botost/444.hu

Az ellenzéki pártok sorra reagálnak a büntetés hírére, most éppen a DK küldött közleményt arról, hogy a párt közel 90 millió forintos bírságra számíthat, „annak ellenére, hogy soha nem kért, nem kapott és nem használt fel külföldről származó pénzügyi támogatást.”A közlemény szerint „teljesen nyilvánvaló, hogy az Állami Számvevőszék pártállami döntését felhasználva Orbán Viktor el akarja hallgattatni a Demokratikus Koalíciót”,... „Magyarország legnagyobb ellenzéki közösségét azonban nem lehet elhallgattatni, más fából faragtak minket, ezért le fogjuk győzni Orbán Viktort.”

Korábban a Jobbik például úgy fogalmazott:

„Méltánytalan és igazságtalan, hogy noha a Jobbik semmit sem tudott az MMM, vagyis Márki-Zay Péter és Karácsony Gergelyék közötti pénzezgetésekről, mégis közösségünkön csattan az ostor. ” Az ÁSZ anyagát Ungár Péter, az LMP társelnöke szerint a párt jogászai az első olvasás alapján igazságtalannak tartják, különösen azt a részét, hogy a büntetés egyenlően oszlana meg a hat ellenzéki párt között, hiszen a kampányra kapott állami támogatásukat sem egyenlően osztották el, hanem a pártok közötti megállapodás alapján a listás helyeik arányában.

Ungár egyébként korábban, a 24.hu-nak adott interjújában úgy fogalmazott:

„Ha tudtuk volna mi, LMP-sek hogy ennyi külföldi pénz jött, akkor nem fizetünk be ennyit az ellenzéki kampányba. Akkor azt mondtuk volna, hogy oldják meg. Micsoda dolog ez?! Nem tudott erről senki. Ott voltam a pártelnöki találkozókon, és senki sem tudott erről. Egyébként is hol látszódott ez a pénz? Mert a kampányban nem. Hova lett elköltve?”

Az MSZP pedig többek közt úgy reagált a büntetés hírére lapunknak:

„Semmilyen rálátásunk nem volt az MMM pénzügyeire, a ÁSZ által biztosított iratbetekintés során sem tudtunk semmilyen pénzügyi tranzakciót beazonosítani.”Márki-Zay Péter, az előző országgyűlési választás közös miniszterelnök-jelöltje a Népszavának most annyit mondott, szerinte a Fidesz szokás szerint a pártok „magaviseletét” igyekszik befolyásolni. Az MMM kampányát „kultúraváltoztatónak” nevezte, hozzátéve: nyilvánvalóan nem került elő semmilyen bizonyítéka annak, hogy bármennyi pénz a pártokhoz került volna, arról ugyanis már lenne tudomásunk. Hozzátette: „természetesen továbbra sem tudok arról, hogy bármilyen módon pártokhoz került volna ebből a kampányból pénz”.