Az egészségügyi államtitkár elismerte: új fertőtlenítőszerek és új antibiotikum-stratégia kell a kórházi fertőzések hatékony megakadályozásához

Egészségügy
2023 december 07., 18:50

Új fertőtlenítőszerek és új antibiotikum-stratégia kell a kórházi fertőzések hatékony megakadályozásához – mondta az egészségügyi államtitkár az RTL Híradójának. Takács Péter szerint ez nem jelenti azt, hogy bármit rosszul csináltak volna eddig.

„Nem, de a tudomány mindig fejlődik, ami 10 éve igaz volt, az most nem feltétlenül van így, a kórokozóknak is változott az ellenállóképessége. Új ellenállóképességek, új fertőtlenítőszerek vagy új antibiotikum-stratégia kell”

- jelentette ki.

Az új szerek mellett több takarítóra és nővérre is szükség lenne Csilek András infektológus, a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplém megyei elnöke szerint.

„Ha egy nővérnek nem 20 beteget kell ellátni, hanem 10-et, akkor nyilván sokkal jobb a fertőzések terjedésének megakadályozása, tehát a humánerőforrás fejlesztése a legfontosabb. Ezt mind a takarító oldalról, mind az asszisztensi, orvosi oldalról, nővér oldalról szükséges megtenni”

– szögezte le. A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint az is fontos lenne, hogy kiderüljön, mennyi egészségügyi dolgozó kapja el a kórházi fertőzéseket. Erről ugyanis most nincs adat a hivatalos munkavédelmi statisztikában.

„Amennyiben bármilyen fertőző megbetegedése van a dolgozónak, mindenképpen után kellene menni annak, hogy ezt a megbetegedést a munkája során vagy pedig más úton szerezte, mert ennek nagy jelentősége van abban, hogy a kórházi fertőzéseket is le lehessen csökkenteni”

– mondta Soós Adrianna, a szakszervezet elnöke. Az RTL szerette volna megtudni, hogy miért nincs adat a kórházi fertőzéseket elkapó egészségügyi dolgozókról, de Belügyminisztérium nem válaszolt a kérdésre.