Mégsem biztos, hogy a honvédség beleugrik a veszélyes csádi misszióba

honvédség
2023 december 07., 05:01

Honvédségi forrásaink szerint egyre nagyobb a bizonytalanság a csádi misszió indítása körül a kinti veszélyes és kiszámíthatatlan körülmények miatt, a honvédségen belül sem tudni, lesz-e egyáltalán misszió az eredetileg kommunikált formában.

Mit lehet tudni a tervezett csádi műveletről?

A kormány elmondása szerint a misszió elindítására 2023. szeptember 19-én kelt levelében a csádi elnök kérte fel Magyarországot. Azt nem tudni, hogy pontosan ki küldte ezt a levelet, mert „elnök” jelenleg nincsen Csádban, a parlament honvédelmi bizottságában pedig a képviselők kérésére sem mutatták be a levelet, így erről több információ azóta sincsen. A parlamentet viszont ez sem akadályozta meg abban, hogy – a svéd NATO-tagsággal ellentétben – példás gyorsasággal, úgymond katonás rendben, 143 igen, 30 nem, 2 tartózkodás mellett alig 3 hét alatt megszavazza a katonai misszió támogatását.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi és Dago Yacoub csádi nemzetvédelmi miniszter.
photo_camera Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi és Dago Yacoub csádi nemzetvédelmi miniszter. Fotó: Bruzák Noémi/MTI

A miniszteri indoklás szerint azzal a hármas céllal indítanák a missziót, hogy hozzájáruljanak a migráció megfékezéséhez, támogassák a terrorizmus elleni küzdelmet, valamint biztonságos hátteret adjanak annak a komplex gazdasági és humanitárius segítségnyújtási csomagnak, amelyet Magyarország a Hungary Helps keretében visz az országba.

A misszióval kapcsolatos kormánykommunikációt mindenhol a migrációellenes küzdelem dominálta, de ez pont nem szerepel a kormányhatározatban, ami a Magyar Honvédséget az alábbi feladatok ellátására szólítja fel:

  • tanácsadási, támogatási és harctéri mentorálási feladatok ellátása,
  • a Csádi Köztársaságban tartózkodó magyar állampolgárok és a helyben lévő magyar érdekeltségek oltalmazása,
  • továbbá a terrorizmus elleni küzdelem támogatása.

A viszonylagos stabilitás ára a brutális elnyomás

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.