Egy milliomos szigetén volt szakács, szórakozásból kezdett festeni, aztán egy nap rárobbant az internet: Budapesten állított ki Pulpbrother, a vicces amerikai mémfestőművész

MŰVÉSZET
2023 december 08., 20:51
  • Javier “Pulpbrother” Mayoral igazi képzőművészeti fenomén az interneten: 300 ezernél is több követője annyira imádja a festményeit, hogy nemcsak lájkolnak, de bármit fest, azt azonnal meg is vásárolják.
  • A képei viccesek, szürrealisták és egészen mémszerűek. Elképesztően termékeny, önbevallása szerint eddig tízezernél is több aprócska képet festett.
  • A módszere: azonnal megfesti, ami az eszébe jut.
  • A Spanyolországban született és nevelkedett, aztán a világot járó, majd harmincévesen az Egyesült Államokba költöző művész egyáltalán nem készült művésznek. Reklámcégeknél dolgozott meg a vendéglátóiparban, aztán volt gazdag ember magánséfje, hogy a véletlenek sorozata tegye menő kortárs festővé.
  • Budapesten egy világvároshoz illő projekt, a Margitnegyed kis magángalériájában, a Startban állított ki, a cikk részeként a megnyitóm szövegét is elolvashatod.
photo_camera A kedvenc Puplbrother-alkotásom.

A világjáró Javier Mayoral éppen Amerikában volt pincér egy catering cégnél, amikor a főnöke körbekérdezett, hogy ki tudna SOS beugrani pultosnak, mert a lebetegedett a csapos kolléga. Mayoral jelentkezett, aztán másnap este az egyik vendég, aki klasszikus pultos-részeg beszélgetésbe elegyedett vele, váratlanul megkérdezte, hogy nem tud-e főzni, mert a hétvégén egy tucatnyi haverját fogja vendégül látni a privát szigetén. Javier nem volt szakács, főzni viszont szeretett és kellőképpen kiváncsi is volt, így rögtön igent mondott a felkérésre, amiből 15 év magánszakácskodás sült ki a részeg fickónál.

photo_camera Javier "Pulpbrother" Mayoral a budapesti megnyitón a Start Galériában. Fotó: Koleszár Adél

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.