Krausz Ferenc a Nobel-előadása végén a háborúban érintett ukrán gyerekek helyzetére hívta fel a figyelmet

TUDOMÁNY
2023 december 08., 15:27

Megtartotta Nobel-előadását a Stockholmi Egyetemen Krausz Ferenc fizikus, aki két francia tudóssal, Pierre Agostinivel és Anne L'Huillier-vel megosztva veheti át az idén a fizikai Nobel-díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért.

link Forrás

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia képviselője a díjazott tudósok kutatásainak jelentőségéről a bevezetőjében azt mondta: „új eszközöket adtak az emberiségnek az elektronok világának felfedezésére az atomokban és molekulákban”.

Az elektronok világában a változások rendkívül rövid idő, néhány tized attoszekundum (a másodperc milliárdod részének milliárdod része) alatt zajlanak le. A díjazottak a kísérleteikkel olyan ultrarövid, attoszekundumos fényimpulzusokat hoztak létre, amik felhasználhatók az atomokon és molekulákon belüli folyamatok mérésére.

A díjazottak közül elsőként Anne L'Huillier tartotta meg előadását Az attoszekundumos impulzusokhoz vezető út címmel, ezt Pierre Agostini előadása követte Az attoszekundumos impulzussorozat keletkezése címmel.

.Krausz Ferenc, Anne L’Huillier és Pierre Agostini Nobel-díjas fizikusok (b-j) előadásuk után a Svéd Királyi Tudományos Akadémián Stockholmban 2023. december 8-án.
photo_camera .Krausz Ferenc, Anne L’Huillier és Pierre Agostini Nobel-díjas fizikusok (b-j) előadásuk után a Svéd Királyi Tudományos Akadémián Stockholmban 2023. december 8-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A harmadikként a pódiumra lépő Krausz Ferenc elsőként a Svéd Tudományos Akadémiának mondott köszönetet a Nobel-díjáért, majd a családját, magyarországi tanárait, osztrák és német kollégáit, illetve a világ tudományos közösségét is köszöntötte.

Az Attoszekundumos fizika: a szubatomi mozgások feltárása című előadásában felidézte, hogy tudományos munkásságát az vezette, hogy megértse az elektronok attoszekundumos mozgását. Beszámolt az áttörő eredményről, amit a kutatócsoportjával 2001-ben sikerült elérniük, amikor a világon elsőként hoztak létre attoszekundumos fényimpulzusokat.

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus előadást tart a Svéd Királyi Tudományos Akadémián Stockholmban 2023. december 8-án.
photo_camera Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus előadást tart a Svéd Királyi Tudományos Akadémián Stockholmban 2023. december 8-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Az előadásban visszatekintett a nagy felfedezésekre, amikre a tudományos munkájában támaszkodott, felsorolta a tudósokat, akik a legnagyobb hatással voltak rá (köztük bécsi egyetemi professzorát, Arnold Schmidtet), majd részletesen felidézte az elmúlt két évtizedben végzett kutatásainak állomásait. Végül arról is beszámolt, hogy az eredményeiket hogyan lehet felhasználni az orvosi diagnosztikában, többek között a rákszűrések hatékonyabbá tételében, amivel kapcsolatban kitért a magyarországi kutatásokra is.

Az előadását azzal zárta, hogy felhívta a figyelmet az orosz-ukrán háborúban érintett gyerekek helyzetére. „Mint minden gyerek a világon, ők is megérdemlik az esélyt az álmaik elérésére, és rettentő nagy szükségünk van mindannyiukra” – mondta Krausz, aki létrehozott egy egyesületet is az ukrajnai gyerekek támogatására.

Előző nap Karikó Katalin is megtartotta a Nobel-előadását. (MTI)