Megszerezte, aztán meg is írta: Tiborcz István újabb könyvben mutat be egy történelmi épületet, amire rátette a kezét

KULTÚRA
2023 december 08., 15:58

„Hotel Gellért. Történelmi vendégéjszakák” címmel jelent meg egy bevált szerzőpáros újabb könyve. Az íróduó egyik tagja Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese, a másik Tiborcz István, milliárdos üzletember, Orbán Viktor veje. A több mint 100 éves szálloda egyébként éppen Tiborcz István érdekeltsége. A könyvet pedig Tiborcz cége, a BDPST adta ki.

Vagyis pont az történt, mint a páros előző két könyvnél. Tiborcz István cége megszerzett egy épületet, 2019-ben például az Adria-palotát, aminek a történetéről könyvet is adtak ki, akkor Hazának használj címűt, a könyv társszerzője pedig Tiborcz István lett.

A munkamegosztás annál a könyvnél így nézett ki: „Zsigmond Gábor az épület várostörténeti és történelmi összefüggéseit taglaló részek megírásáért, illetve a kötet szerkesztéséért felelt, míg Tiborcz István a jogtörténeti források feltárásával és elemzésével, a restaurátori dokumentáció feldolgozásával járult hozzá a könyv létrejöttéhez”.

Akkor Facebook-posztjában az egyik szerző, Zsigmond Gábor Nagy Jánosnak, Orbán egyik legközelebbi munkatársának, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárának köszönte meg „a bátorítást és a szakmai lektorálást”.

Tavaly a Mahart-székház történetéről jelentettek meg könyvet. Ez is Tiborcz érdekeltség, az épület pedig beolvadt a Vörösmarty tér–Vigadó utca–Apáczai Csere János utca–Dorottya utca által határolt tömbbe, ahol a világörökségért aggódók bánatára a BDPST Group ötcsillagos szállodát alakított ki. A könyvről azt írta a cég, hogy az egykori MAHART-székház történetét dolgozza fel a kétnyelvű könyv, „így fenntartva az épület történelmi és szakmai hagyatékát”.

Idén pedig jött a könyvek sorában Budapest egyik legpatinásabb szállodája, a Gellért. Az alkotói folyamatról Zsigmond Gábor azt nyilatkozta a Tudas.hu-nak, hogy Tiborcz munkája „az 1956-os forradalom időszakát követő, a szállodát érintő események rekonstruálása, és az egykori dolgozók történeteinek feldolgozása és kötetbe szerkesztése volt”.

Tiborcznak még elég sok érdekeltsége van, ha valaki jövőre karácsonyi könyvajándékon gondolkodik.