Orbán: Mi, európaiak nem vagyunk hajlandóak teljes jogú tagként elfogadni Ukrajnát

POLITIKA
2023 december 08., 12:08

Ahogy azt a Népszava szemléjében kiemeli, Orbán a Le Point hetilapnak adott interjújában már nem csak a „mi magyarok” fordulatot puffogtatta, hanem emelt egyet és a „mi európaiak” kifejezéssel operált. Így született meg ez a mondat is: „mi Európaiak nem vagyunk hajlandóak teljes jogú tagként elfogadni” Ukrajnát.

Orbán és Macron soronkívüli találkozójának ugyanis Ukrajna áll a középpontjában. Ahogy megírtuk, hétfőn Orbán Viktor levelet írt Charles Michelnek, amiben azt kéri az Európai Tanács elnökétől, hogy vonja vissza döntését, és vegye le a decemberben esedékes uniós csúcs napirendjéről Ukrajna csatlakozási tárgyalását. Orbán levele, illetve esetleges vétója érzékelhetően foglalkoztatja a Tanács tagjait. A hírlevél szerint Emmanuel Macron francia elnök a hét végére meghívta Párizsba Orbánt, hogy személyesen győzze meg a kompromisszumról.

Ez sem rossz esernyős kép.
photo_camera Ez sem rossz esernyős kép. Fotó: Ludovic MARIN / AFP

Kettejük megbeszéléséről egyelőre nem érkeztek részletek egy megigéző fotón kívül. A Le Point interjú viszont megmutatja Orbán álláspontját. Orbán ebben arról beszél, szerinte jogi szempontból „nem éppen vétó”, hogy Magyarország nem akar szavazni az ukrán csatlakozás kérdésében. „Mondjuk úgy, hogy nem járulok hozzá ahhoz, amit rossz döntésnek tartok. Az én elképzelésem Európáról az, hogy ha nem ért egyet mindenki, akkor nincs döntés” – mondta. „Ukrajna köztudottan a világ egyik legkorruptabb országa” – tette hozzá.

Az interjúban súlyos gazdasági következményekkel indokolt. Szerinte Franciaországnak évente 3,5 milliárd euróval többet kellene fizetnie az EU kasszájába, ha Kijev csatlakozna.