Az új Orbán-Macron fotó olyan, mint a Watchmen egyik képkockája

POLITIKA
2023 december 08., 05:39

Alan Moore képregénye és az abból készült Zack Snyder-film képi világa sejlik fel a miniszterelnöki sajtóiroda legújabb termékén, a Macron és Orbán találkozójáról készített fotón. Máris mutatom:

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Emmanuel Macron francia elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt párizsi munkavacsorájuk elõtt az Elysée Palotában.
photo_camera A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Emmanuel Macron francia elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt párizsi munkavacsorájuk elõtt az Elysée Palotában. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Ahogyan Moore a kor szorongásait és a szuperhősökről kialakult hagyományos elképzelés pusztulását jelenítette meg történetében, úgy ez a találkozó is bőven ad okot szorongásra és arra is szükség lehet, hogy ezúttal ne a hagyományos módon tárgyaljanak egymással a felek.

A Euronews azt írja, hajnalig nem derültek ki részletek a két vezető megbeszéléséről, ám annyit tudni lehet, hogy a francia elnök megpróbálja egy kompromisszumra rávenni a magyar kormányfőt Ukrajna támogatásának, illetve az ország EU-csatlakozásának ügyében. Orbán már korábban is túszul ejtette az EU-t, írta a brüsszeli lap, „most azonban három magas rangú EU-diplomata elismerte, hogy ezúttal más a helyzet”.

Nagy a tét, érzékeny az időzítés, és a magyar tiltakozás túlmutat azon, hogy több uniós készpénzt akar. „Eljutottunk egy olyan állapotba, amikor az a gondolat, hogy Orbán Viktor csak több pénzt kér, az 'optimista' álláspont" - idézte a lap az egyik magas rangú, neve elhallgatását kérő uniós diplomatát.