Több ezren tiltakoztak Pozsonyban, amiért Robert Fico módosítaná a büntetőjogi törvényeket

külföld
2023 december 08., 06:54

Több ezren tiltakoztak Pozsonyban Robert Fico kormánya és az általa a napokban elfogadott büntetőjogi törvények módosítása ellen, írja a Paraméter.

A tüntetést a három ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia (PS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Szabadság és Szolidaritás (SaS) szervezte a kormányhivatal elé a jogállam védelme érdekében.

Mint korábban írtuk, Szlovákiában már január 15-én megszűnhet az érzékeny politikai ügyekkel foglalkozó speciális ügyészség. Daniel Lipšic speciális ügyész néhány órával a kormány döntése előtt megpróbálta megmenteni az intézményt azzal, hogy felajánlotta a lemondását, de nem járt sikerrel. A kormányülés után Robert Fico miniszterelnök arról beszélt, hogy a rossznak, amit Lipšic testesít meg, véget kell vetni. Egyébként tavaly tavasszal épp a különleges ügyészség kezdeményezte, hogy vegyék őrizetbe Robert Ficót. A parlament gyorsított eljárásban már a következő napokban jóvá is hagyhatja a törvényt.

A Fico-kormány emellett a korrupciós bűncselekmények miatt kiszabható büntetési tételek csökkentését is megszavazta. A korrupcióért járó börtönbüntetés felső határát 12 évről, 10-re, az alsót azonban 7 évről 3-ra csökkentik. A tüntetők ezek az intézkedések ellen tiltakoztak.

Michal Šimečka, a PS elnöke arról beszélt, hogy Robert Fico Orbán Viktor mintájára próbálja lebontani a jogállamot Szlovákiában.

„Erre szolgál a független média elleni támadás, a közszolgálati média kiéheztetése. Ez Orbán receptje: a független intézmények, a független média felszámolása”- mondta.

photo_camera Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP