A munkádat nem veszi el a mesterséges intelligencia, de a jelszavaidat simán

TECH
2023 december 10., 13:00

Új mesterséges intelligenciát fejlesztett ki egy brit kutatócsoport, ami képes felismerni a billentyűleütéseket, ennek segítségével pedig akár kilencvenöt százalékos pontossággal tud rekonstruálni üzeneteket, jelszavakat.

Egyszerűbben: a rendszer képes hang alapján azonosítani, melyik billentyűt ütöd le egy billentyűzeten. A fejlesztés során a kutatók egy laptop mellé helyezett okostelefonnal rögzítették a gépelés hangjait, majd ezeket betáplálták egy gépi tanulási rendszerbe, ami idővel megtanulta felismerni az egyes billentyűkhöz tartozó hangokat. A mesterséges intelligencia a leütések hangja alapján százalékos valószínűséggel számolja ki, melyik gombot nyomták le.

A Durham Egyetemen fejlesztett program Skypeon kilencvenkét, Zoomon kilencvenhárom százalékos pontossággal tudta kitalálni a jelszavakat.

A kutatók figyelmeztetnek, hogy a Zoomhoz hasonló videokonferencia-appok és a beépített mikrofonos eszközök terjedésével együtt jöhetnek a hangokra épülő kibertámadások is. Védekezésképp azt javasolják, gépeljünk tíz ujjal, mert ez csökkenti az egyes billentyűk felismerési arányát, és használjunk kis- és nagybetűket, speciális karaktereket a jelszavainkhoz - amíg az MI meg nem tanulja felismerni, amikor valaki felengedi a shift billentyűt.

(Telex via PcWorld)