Az 1995-ös Diana hercegné-interjút készítő riporter levelezésének kiadására utasították a BBC-t

külföld
2023 december 10., 13:59

Egy bírónak nem tetszett, amiért több e-mailt visszatartottak a botránnyal kapcsolatban, ami Martin Bashir Diana hercegnével készített interjúja miatt alakult ki, ezért elrendelte, hogy adják ki ezeket a leveleket is.

A dokumentumokat egyébként egy újságíró, Andy Webb kérte, aki azt kutatta, hogy a BBC vezetői mit tudtak és mit tettek Bashirral kapcsolatban. Bashir 2021-ben mondott le a BBC-nél, miután kiderült, hogy hazugsággal vette rá Diana hercegnét a híres interjúra, amiben Károly hűtlenségéről beszélt.

photo_camera Martin Bashir Fotó: NEILSON BARNARD/Getty Images via AFP

Webb a BBC vezetőinek egymásnak küldött, Bashirról szóló e-mailjeit szeretné látni 2020-ból. Pár levelet már kiadtak, de kiderült, hogy több mint háromezer e-mail született a témában. A BBC szerint ezek a levelek olyan információkat tartalmaztak, amik vagy „irrelevánsak”, vagy „jogilag bizalmasak”. A bíró szerint a BBC válasza „komoly aggodalomra ad okot”.

Két évvel a halála előtt, 1995 novemberében Diana hercegné egy a BBC-nek adott tévés interjúban egészen szokatlanul nyíltan beszélt magánéletéről és Károly herceggel való házasságáról, hogy neki is volt viszonya, és hogy súlyos bulimiában szenved. Becslések szerint az interjút akkoriban 23 millióan látták. A BBC 2020-ban úgy döntött, kivizsgálja az interjú készítésének körülményeit, hogy végre kiderüljön az igazság, miután Diana öccse, Charles Spencer azzal vádolta meg az interjút készítő Martin Bashirt, hogy annak idején megtévesztő módszerekkel érte el, hogy a hercegné interjút adjon neki.

Egy évvel később egy független vizsgálat arra jutott, hogy Martin Bashir „megtévesztő módszerekkel” győzte meg Diana hercegnét arról, hogy 1995-ben interjút adjon. Kiderült, hogy hamis dokumentumokat használt arra, hogy Diana bizalmába férkőzzön, és meggyőzze arról, hogy beszéljen. A BBC nyilvánosan elnézést kért a hercegné családjától, és azt állítja, ma már nem történhetne ilyesmi, mert sokat változott a gyakorlatuk. Bashir ezek után mondott fel a BBC-nél egészségügyi okokra hivatkozva. (BBC)