Rakétákat lőtt Izraelre a Hezbollah

háború
2023 december 10., 10:50

Rakétákat lőtt ki és katonai repülőket szivárogtatott be Izrael északi részére a Hezbollah vasárnap reggel, a gázai-izraeli háború 65. napján. Eközben Izrael több mint kétszázötven célpontra mérhetett csapást az elmúlt huszonnégy órában, a palesztin Al Quds szerint Libanonra is.

Az Irán támogatását élvező, libanoni Hezbollah síita párt és militáns csoport régóta Izrael esküdt ellensége. A Deutsche Welle és a 444 közös riportja.

Az izraeli védelmi erők szerint a csapásokban fegyverraktárakat, katonai objektumokat, Hán Júniszban földalatti alagútaknákat semmisítettek meg, és meghiúsítottak több hadsereg elleni fegyveres támadást egy terrorista sejt felszámolásával. Vasárnapra virradóan egy izraeli vadászgép csapást mért a Hamász katonai kommunikációs központjára Shejaiyában, a Gázai övezet déli részén.

link Forrás

A hadsereg szerint a terrorszervezet október hetedikei támadását kitervelő vezetője, Jahja Szinvar a mostanra teljesen körbezárt Hán Júniszban bujkálhat, a föld alatt. A városból kedd óta becslések szerint 167 ezer embert evakuáltak az intenzív bombázások elől.

Szombaton több emberi jogi szervezet, köztük a Human Rights Watch is kritizálta az Egyesült Államokat, amiért megvétózta az ENSZ azonnali humanitárius tűzszünetről szóló javaslatát. Az Orvosok Határok Nélkül amerikai vezetője szerint ez bűnrészessé teszi az Egyesült Államokat a gázai-izraeli háborúban. Az amerikai kormány eközben jóváhagyta több mint százhat millió dollár értékű lőszer sürgősségi eladását Izraelnek.

Carl Skau, az ENSZ élelmezésügyi programjának igazgatóhelyettese szerint a hétnapos humanitárius tűzszünet nem volt elég arra, hogy biztosítsa a szükséges segélyeket a Gázában élőknek, azoknak csak a töredéke jutott be az övezetbe - így tízből kilenc ember éhezik. Az Egészségügyi Világszervezet egészség- és járványügyi katasztrófára figyelmeztet. Izrael a héten beleegyezett, hogy a rahafi határ mellett a napokban megnyitja a Kerem Shalom átkelőt is Izrael és Gáza között.

(via Haaretz, Guardian, BBC)