Hat napja nincs hír Alekszej Navalnijról

külföld
2023 december 11., 14:14
Videófelvétel Navalnijról a cellájában, 2023. szeptember 26-án.
photo_camera Videófelvétel Alekszej Navalnijról a cellájában 2023. szeptember 26-án Fotó: TATYANA MAKEYEVA/AFP

Hat napja nem tudják kollégái és kapcsolattartói, mi van Alekszej Navalnijjal. A bebörtönzött ellenzéki vezetővel közel egy hete nem tudják felvenni a kapcsolatot az által vezetett Antikorrupciós Alapítvány munkatársai.

Az alapítvány szóvivője, Kira Jarmish a Twitteren írt arról, hogy elvesztették a kapcsolatot Navalnijjal, akinek állítólag súlyos egészségügyi problémái voltak az elmúlt időszakban.

Navalnijt az elmúlt napokban nem kapcsolták be videón a börtönben tartott bírósági meghallgatásokról sem, a büntetés-végrehajtás illetékesei szerint „elektronikus meghibásodások” miatt.

Maria Pevcsik, Navalnij bizalmasa és az Antikorrupció Alapítvány egyik vezetője szerint úgy értesültek, hogy múlt héten Navalnijjal súlyos egészségügyi „incidens” történt. Az is kiderült a nyilatkozatából, hogy az ellenzéki vezető ügyvédjeit sem engedik védencük közelébe.

A 47 éves Navalnijt 2021 januárjában börtönözték be radikális mozgalmak szervezésének, finanszírozásának, kiskorúak veszélyeztetésének és a nácizmus rehabilitálásának vádjaival.

Idén augusztusban 19 évnyi börtönre ítélték. Két év alatt 21 alkalommal zárták magánzárkába. A munkatársai szerint rengeteget romlott az egészségügyi állapota az elmúlt két évben.

Az egyik legutóbbi, októberi meghallgatásán Navalnij maga is arról beszélt, hogy egyre kevesebb embert engednek a közelébe, teljesen izolálták őt a börtönben. (Moscow Times)