Donald Tuskot megválasztotta Lengyelország miniszterelnökének a parlament

külföld
2023 december 11., 17:36

Hétfő este a Szejm megszavazta Donald Tuskot Lengyelország miniszterelnökének, 248 képviselő szavazott mellette, 201 ellene. A szavazást a lengyel alsóház Youtube-csatornáján több százezren követték élőben.

photo_camera Tusk a megválasztása után

A szavazás közvetlen előzménye az volt, hogy hétfő délután a Jog és Igazságosság (PiS) kormánya és annak vezetője, Mateusz Morawiecki elveszítette a bizalmi szavazást a Szejmben, és ezzel (hivatalosan is) biztossá vált: véget ér a kereszténykonzervatív kormányzás nyolcéves korszaka Lengyelországban.

190-en szavaztak a PiS mellett, és 266-an ellene, ezután hivatalosan is a Polgári Koalíciót vezető Donald Tusk lett a jelölt a pozícióra, akit később meg is választottak kormányfőnek.

Lengyelországban októberben tartottak választásokat, 74 százalékos rekordrészvétel mellett.

A választáson ugyan a PiS szerezte a legtöbb szavazatot, de nem tud kormányt alakítani, a vele szemben felsorakozó liberális-konzervatív ellenzék, élén a Tusk vezette Polgári Koalícióval viszont igen. (A választási eredményről szóló elemzésünk itt olvasható.)

Andrzej Duda november elején ezután Mateusz Morawieckit bízta meg a kormányzással, de ezzel csak elodázni tudta a kormányalakítást - hozzávetőleg egy hónappal.

Tusk – aki 2007 és 2014 között volt már Lengyelország kormányfője, és vezette az Európai Tanácsot is – hétfő reggel már startra készen posztolt a Twitteren:

link Forrás

A mai nap történelmi jelentőségét mutatja, hogy Lengyelországban sokak szerint az idei volt a legfontosabb politikai választás az 1989-es rendszerváltás óta.

A Szejm élő közvetítése rekordokat döntött hétfőn. Több mint 200 ezren követik az eseményeket csak a Youtube-on. Egyes mozikban is élőben követik az eseményeket, volt is ováció a leszavazás pillanatában:

link Forrás

A hétfői ülésen részt vett a kommunizmus bukása után elsőként megválasztott lengyel elnök, Lech Walesa is, akit álló ováció fogadott. A 80 éves Walesa „Alkotmányosság” feliratú felsőben jelent meg a szejmben – ez volt a közös mottója a kormányváltó koalíció támogatóinak.

A miniszterelnöki programbeszédre és a Tusk-kormány bemutatására kedden kerülhet legkorábban sor. Az biztos, hogy a Tusk-vezette Polgári Koalíció adja majd a legtöbb minisztert, de jut tárca a Lengyel Néppártnak és a Lengyelország 2050-nek és a Baloldali Pártnak is.

Tusk hatalomra lépése rossz hír Orbán Viktor és a magyar kormány számára, ami hagyományosan a PiS egyik legközelebbi szövetségesének számít. A beiktatás előtt álló lengyel kormányfő a napokban is kritizálta a magyar miniszterelnököt, aki szerinte nyíltan orosz érdekeket képvisel.

Donald Tusk politikai karrierjéről itt írtunk hosszabban. (Guardian / BBC)