Gázában éheznek, az ENSZ szavazásra készül a tűzszüneti határozatról

külföld
2023 december 12., 05:31

Az ENSZ közgyűlése kedden fog szavazni az Izrael és a Hamász közötti, azonnali humanitárius tűzszünetről, miközben segélyszervezetek szerint a Gázai övezetben egyre súlyosbodik az éhínség. A határozattervezetet valószínűleg el is fogadják, mert ezek nem kötelező érvényűek, de politikai súlyuk van, és a globális véleményt tükrözik.

A Reuters azt írja, több száz civil halt meg a Gázai övezet elleni izraeli támadásban azóta, hogy az Egyesült Államok pénteken megvétózta a Biztonsági Tanács tűzszünetet követelő határozatát.

photo_camera Fotó: SAID KHATIB / AFP

Gáza több mint kétmillió lakosának nagy részét elűzték otthonából, miközben lehetetlen menedéket vagy élelmet találni. Az ENSZ Világélelmezési Programja szerint Gáza lakosságának fele éhezik. A gázaiak szerint a menekülésre kényszerített emberek a bombázásokon túl az éhezés és a hideg miatt halnak meg. Emellett arról is beszámoltak, hogy az egekbe szöktek az árak, a segélyszállító teherautókat pedig kifosztották.

Izrael szerint felszólításaik Gáza lakossága felé, hogy költözzenek el, a polgári lakosság védelmét szolgálják, ők csak próbálják felszámolni a Hamászt, akik izraeli számítások szerint 1200 embert öltek meg és 240-et ejtettek túszul az október 7-i, Izrael elleni támadásban. Azóta száz túszt kiszabadítottak. A gázai egészségügyi minisztérium szerint Izrael megtorló támadásában 18 205 ember halt meg és közel 50 000-en megsebesültek.

Az ENSZ szavazását egy nappal azután tartják, hogy a Biztonsági Tanács 12 küldötte ellátogatott a Gázai övezet rafahi határátkelőjének egyiptomi oldalára, ahová korlátozott humanitárius segély és üzemanyag jutott be. Az Egyesült Államok nem küldött képviselőt az útra. Joe Biden amerikai elnök, akit bíráltak az október 7-i támadásokra adott izraeli válaszlépések támogatása miatt, hétfőn a Fehér Házban a Hannuka-ünnepségen azt mondta, Izrael iránti elkötelezettsége „megingathatatlan”.