Jogerős ítélet van arról, hogy Farkasházy Tivadar nem szurkol a magyarok ellen

POLITIKA
2023 december 12., 12:11

A 24 interjút készített Farkasházy Tivadarral, a Hócipő főszerkesztőjével, miután jogerős bírósági ítélet született arról, hogy nem igaz, hogy „Farkasházy Tivadart mindig boldoggá teszi, amikor kikap a magyar válogatott, mert szerinte ez is mutatja Orbán Viktornak a labdarúgással kapcsolatos elhibázott politikáját”.

photo_camera Fotó: Hócipő/Youtube

Az ügy előzménye, hogy Farkasházy 2015 októberén az ATV-ben Kálmán Olgával beszélgetett a 2016-os foci-Eb-ről, a magyar válogatott esélyéről, és a következő párbeszéd zajlott le:

Farkasházy: Nehéz dolga lesz, mert két Farkasházyval fog beszélgetni. Az egyik nem látott a pipától tegnap, hogy a 89. percben tíz emberrel gólt találtak a törökök, és a 91. percben kaptuk a gólt Belfastban. Mindig a magyaroknak drukkolok természetesen. Viszont van egy másik énem is, hogyha kikapunk, akkor mindig azzal vigasztalom magamat, hogy Orbán Viktornak szereztünk egy rossz napot.
Kálmán: Az önt boldoggá teszi?
Farkasházy: Igen, az boldoggá tesz, de egy-két év múlva megoldódik ez a problémám, mert úgy olvastam, hogy most nyugdíjba megy, és már keresi az utódját.
Kálmán: Akkor ezt rosszul olvasta, majd erről egy másik adásban mesélek önnek.
Farkasházy: A dolog lényege, hogy azért drukkoltam nagyon a magyaroknak […] Az én fiaim ’86 óta nem láttak tétmeccsen magyar csapatot, és egyszer megérdemelték volna, hogyha ott vagyunk.

Az ATV erre ezzel a címmel tette ki a honlapjára az interjút: „Farkasházy Tivadar: Mindig boldoggá tesz, amikor kikap a magyar válogatott, mert ez is mutatja Orbán Viktornak a labdarúgással kapcsolatos elhibázott politikáját”.

Azóta ez a mondat újra és újra megjelent a fideszes médiában, hogy „Farkasházyt mindig boldoggá teszi, amikor kikap a magyar válogatott, mert ez is mutatja Orbán Viktornak a labdarúgással kapcsolatos elhibázott politikáját”. A kormánypárti propaganda egyébként már diktatórikus szintre járatta a nem orbánisták baszogatását, és a tények azóta még kevesebbet számítanak: az őrjöngési kényszer ott tart, hogy a momentumosokat tényleg minden alap nélkül azzal baszogatják, hogy a magyar válogatott helyett a románoknak szurkolnak.

Kormánypárti szellemi futballhuliganizmus Magyarországon 2023-ben – Kiss Bence alkotása hiperrealista stílusban
photo_camera Kormánypárti szellemi futballhuliganizmus Magyarországon 2023-ban – Kiss Bence alkotása hiperrealista stílusban Illusztráció: Kiss Bence/444

Farkasházy tavaly bírósághoz fordult, a sok megjelenésből négyet beperelt, és már másodfokon is nyert, jogerősen. A bíróság kimondta, hogy:

„Az I. rendű alperes megsértette a felperes jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát azzal, hogy az általa kiadott mandiner.hu online portálon 2022. június 15. napján közzétett »Bohár Dániel felhívta Farkasházy Tivadart a magyar sportsiker kapcsán« című cikkben valótlanul híresztelte azt a tényt, hogy Farkasházy Tivadar pár évvel ezelőtt Kálmán Olgának azt nyilatkozta az ATV Egyenes beszéd című műsorában, hogy »mindig boldoggá tesz, amikor kikap a magyar válogatott, mert ez is mutatja Orbán Viktornak a labdarúgással kapcsolatos elhibázott politikáját«.”

Elmarasztaló ítélet és indoklás született a többi fideszes médium és alperes (Magyar Nemzet, Mandiner és a kiadójuk, a Mediaworks) ellen is.

Farkasházy az ATV-s bakiról azt mondta, „az a minimálbéres”, aki elkövette, „nem gonosz volt, csupán felelőtlen és hülye, akit abban a helyzetben kizárólag a kattintásszám vezérelt”. „Az aljasságot a Fidesz-sajtó követi el folytatólagosan” – mondta Farkasházy, akinek 1999-ben Molotov-koktéllal felgyújtották a kocsiját, és a saját bőrén tapasztalta, hogy a szurkolói világban nem veszélytelen, ha rágalmazzák az embert.

Bayer Zsolt a horvátok elleni győzelem után azt írta: „Mi van most, Tivadar? Nagyon szar, igaz? Mondd, hogy nagyon szar, mi hadd élvezzük még jobban.” A Demokrata Farkasházy Tivadar szomorú vasárnapja című cikkében az állt, hogy: „Nevezett személy természetesen érdektelen, tetszőlegesen helyettesíthető bármelyik magyarellenes ballib gyűlölködővel.”

„Vagyis itt már a hazug mondattal sem kell igazolni, hogy magyarellenes vagyok. A következő lépés az, hogy a magyargyűlölet etalonjává dagadok, s ha például Niedermüller Pétert vagy Vágó Istvánt kívánták gyalázni, csak annyit mondtak rá, hogy ez is ugyanolyan magyargyűlölő, mint a Farkasházy. Felbosszantott a dolog, de eleinte azt gondoltam, közszereplőként tűrnöm kell a mocskolódást, és pár nap alatt úgyis elül a botrány. Csakhogy nem ült el, hiszen a Fidesz-sajtó újra és újra belobbantotta a tüzet, hergelte híveit, minek következtében írásban és szóban és tettlegesen is nem szűnő zaklatásnak voltam, vagyok kitéve nyolc éve” – mondta Farkasházy.

A Heti Hetes egykori szereplője az interjúban hosszan beszélt arról, hogy a rágalmazások után milyen atrocitások érték:

  • A Puskás Aréna megnyitóján meg akarta verni egy férfi, azt üvöltve: „Hazaáruló, takarodj ki a stadionunkból!” „És noha kölökkorom óta járok sporteseményekre, egyszer csak ott tartottunk, hogy már nem mehettem ki, mert amint megjelentem, beindult a mocskolódás.”
  • „Idővel már az unokámmal se járhattam meccsekre, aki most U16-os, tíz éve focizik, szerencsére nálam sokkal jobban; de mit szól egy tízéves gyerek, ha pofán vágják a nagyapját, vagy csak lehordják minden szarnak?!”
  • „A következő szint, amikor a veterán bajnokságban az egyik ellenfél tulajdonosa hazaárulózott le, engem, a hetvensok éves veteránt, az ország második legidősebb, hivatalos bajnokságban szereplő futballistáját. Szóval lényegében el lettem vágva a sporttól.”
  • „Bohár Dániel. Ő az ellenem folyó karaktergyilkosság motorja, rendszeresen hív, így tett tavaly nyáron is, a londoni meccs után, és szokása szerint megkérdezte, kinek drukkoltam. 78 éves vagyok, tavaly 77 voltam, elég komoly bajokkal küzdök, akkor sem a legkönnyebb napjaimat éltem, egész máson járt az agyam, nem voltam akcióképes, szó nélkül letettem. Másnap megjelent a cikk, hogy nem válaszoltam, hozzá egy rettenetes fotó rólam azzal, hogy Farkasházy mindig boldog, ha kikap a magyar válogatott. Délután az IKEA-ban vásároltam, aztán ittam egy kávét a büfében Mimivel, a feleségemmel, amikor nekem esett egy vadidegen, üvöltve lehordott mindenféle hazaárulónak, döbbenten bámultak az emberek.”

Ekkor határozta el, hogy bíróságra megy. Kiválasztott négy cikket a sokból, és beadta a keresetet. Elsőfokon már győzött, amikor Magyarország megverte Szerbiát, és megint hívta a megafonos Bohár Dániel, ismét kérdezve, kinek szurkolt. Farkasházy visszakérdezett: „Nézze, most az egyszer válaszolok, de csak ha megfelel egy kérdésemre. Ön köztudottan hazafi, biztos tudja a választ. Kérem, sorolja fel az aradi tizenhármat!” Bohár nem válaszolt, azt mondta, ő kérdezni szokott, nem válaszolni. A propagandista a válogatott következő győzelme után is felhívta, és Farkasházy megkérdezte, tudja-e már az aradi tizenhármakat, mire Bohár:

„Az ajadi tizenhájmakat?”

Bohár Dániel a nem ultraorbánisták ellen hergel
photo_camera Bohár Dániel a nem ultraorbánisták ellen hergel Fotó: Bohár Dániel - Riporter/Facebook

Farkasházy egy másik támadást is említett: „Tényleg szarok én arra, mit ír rólam a Bohár meg a Bayer. Az írásaik következménye üt szíven olykor. Például az, amikor még 2016-ban két nő leköpött miatta az utcán. Szó szerint fröcsögtek a gyűlölettől, nyilván fogalmuk nem volt se rólam, se a fociról, ha megkérdeztem volna őket, hány félidőből áll egy meccs, nem találják el, csak azt vélték tudni, hogy én »mindig a magyarok ellen szurkolok«. Nem akárhol, hanem a Szent István körúton köptek le, a Vígszínháznál, ahol anyám 20 évig dolgozott, abban a kerületben, ahol díszpolgár vagyok, ahol működik a Hócipő, és ahol nyolc különböző lakásban laktam.”

Az is fájt neki, ami a márciusi magyar–bolgár meccs másnapján történt: „Közel két éve Füreden élek, Mimit ápolom, helyhez kötve. Afféle nyuggerként caplatok a piacra, amikor egy szintén hetvenes bácsi vigyorogva mutatja nekem a három ujját. Kérdem, hogy ezt most miért. Hát mert rólam köztudomású, hogy nem a magyaroknak drukkolok, és hát ugye hármat lőttünk tegnap. Kérdem, hogy honnan veszi azt a marhaságot, hogy nem a magyaroknak drukkolok? »Hát ezt olvasni mindenhol!« Mire én: »Sose mondtam ilyet, fenn van a tízperces beszélgetés a YouTube-on, keresse meg!« Mire ő: »Na jó.« Ezt mondta és legyintett, akár egy hülyére, hogy ráhagyjuk. És ez a bácsi azt hiszi, hogy szolgálta a hazát azzal, hogy szerzett egy rossz napot egy »hazaárulónak«. Miközben nem a hazát szolgálta, csak ezt a rohadt rendszert.”

Gyakorlatilag pontosan az történt Farkasházy Tivadarral, mint az Orbán-rendszer fekete kampányairól szóló, Valótlanul című filmünk szereplőivel:

link Forrás

Farkasházy egyébként a 24-nek mesélt arról is, hogy az 1970-es évek elején a Kádár-rendszer köztévéje hogyan igyekezett lejáratni a disszidens Puskás Ferencet is.