Megszavazta a parlament a fővárosi választási szabályok átírását

POLITIKA
2023 december 12., 17:15

Kedden 135szavazattal a parlament elfogadta a budapesti választási rendszer átalakításáról szóló javaslatot, amit eredetileg a Mi Hazánk nyújtott be, de a Fidesz egyből felkarolta, majd hozzátette a maga módosítóit. A Mi Hazánk 6 képviselője végül tartózkodott.

Így jövő júniusban új rendszer szerint választanák meg a fővárosi közgyűlést. Mostantól csak listáról lehetne bekerülni, és a kormánypárti módosítónak köszönhetően a mandátumszerzéshez akkor is elég lesz csak 5 százalékos eredményt elérni, ha több szervezet állít közös fővárosi listát.

A jelenlegi rendszerben a főpolgármester és a kerületi polgármesterek mellett 9 kompenzációs listás képviselő alkotja a Fővárosi Közgyűlést. A kompenzációs listára a vesztes kerületi polgármesterek szavazatai kerülnek fel. Ha mostantól könnyebben lehet bejutni a fővárosi közgyűlésbe, akkor még Karácsony Gergely győzelme esetén sem lenne biztosan többsége.

A kormánypártok most gyakorlatilag abban támogatják a Mi Hazánkat, hogy eltöröljék azt a választási rendszert a fővárosban, amit 2014-ben pont azért alakítottak ilyenre, hogy meglegyen a többségük a közgyűlésben. Akkor az ellenzék és a jogvédők tiltakoztak, csak egy szavazaton múlott, hogy az Alkotmánybíróság nem minősítette alkotmányellenesnek a Fidesz által áttolt rendszert.