Teljes Google-vereség Kaliforniában, a Fortnite lőheti le a Play Store monopóliumát

TECH
2023 december 12., 15:18

Minden pontban a Fortnite-ot is kiadó Epic Gamesnek adott igazat egy kaliforniai bíróság a Google-lel szemben indított perben. Az ítélet az egész tech-szférára és a monopóliumellenes küzdelemre is tágabb hatással lehet.

Az Epic vezérigazgatója, Tim Sweeney már évekkel ezelőtt meghirdette a maga harcát a nagy techcégek által kivetett 30 százalékos "különadó" ellen, és még 2020-ban beperelte az Apple-t és a Google-t is a monopóliumellenes szabályok megsértéséért. Azt kifogásolta elsősorban, hogy azok erőfölényükkel visszaélve a saját felületükre, az App Store-ba, illetve a Play Store-ba kényszerítik az applikációfejlesztőket, miközben óriási, 30 százalékos sápot szednek le róluk.

photo_camera Fotó: CHRIS DELMAS/AFP

Az Apple elleni pert a 40 százalékban a kínai Tencent tulajdonában lévő Epic Games még 2021-ben elvesztette ugyan, most azonban a Google elleni keresetüknek Kaliforniában minden lényeges pontban helyt adtak. Az ítélet szerint a Google visszaélt az androidos applikációk piacán kialakított monopóliumával, illegálisan kényszerítve oda és a saját fizetési felületére az alkalmazásfejlesztőket.

Az Epic közleménye szerint "az ítélet minden appfejlesztő és a fogyasztók győzelme az egész világon. Bizonyítja, hogy a Google app-eladási gyakorlata illegális, visszaélnek a monopóliumukkal, hogy extraprofitra tegyenek szert, megfojtsák a versenyt és ezzel visszavessék az innovációt.

Az Epic Games nem anyagi kártérítést követelt, azt akarta elérni, hogy a Google a Play Store helyett engedje be az Android-készülékekre az Epic saját applikációboltját. A döntés után ez az út megnyílhat mások előtt is, míg a Google egyik jelentős bevételi forrása veszélybe kerülhet.

Amikor a Google még 2008-ban elindította a Google Playt, azt kommunikálta, hogy nem abból akarnak plusz bevételre szert tenni, idővel azonban egyre nagyobb részt kértek az Play Store-on keresztül eladott applikációkból.

A legtöbb appfejlesztőtől a bevételek 30 százalékát veszik le, bár, mint a mostani kaliforniai perben nyilvánosságra került dokumentumokból kiderült, néhány meghatározó játékossal jóval kedvezőbb titkos megállapodásokat kötöttek. A Spotify jelenléte például annyira fontos volt nekik, hogy tőlük konkrétan nulla százalékot kértek - azt azonban nem szerették volna, ha ez kiderül, mert attól tartottak, hogy ez más appfejlesztők alkupozícióját is javítani fogja velük szemben. Összességében a Play Store 71 százalékos haszonkulccsal működött 2021-ben az iparági becslések szerint.