Áder szerint semmi értelme klímakonferenciázni

környezetvédelem
2023 december 13., 15:17

„A környezet romlásának folyamata már nem visszafordítható, ezért a következő évtizedek kulcsa az alkalmazkodás lesz” - ijesztett rá az előadását hallgató tanulókra Áder János a budapesti Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnáziumban szerdán. Az MTI beszámolója szerint a volt köztársasági elnöktől a diákok kérdezhettek is, ezek egyikére válaszolva Áder kijelentette, hogy

szerinte nem érdemes semmilyen klímakonferenciát rendezni.

A jelenleg is zajló COP28 klímacsúcs Áder szerint értelmetlen.

„Dubajban összejött majdnem 80 ezer ember két hétre, de ennyi ember nem tud se tárgyalni, sem megállapodni”

- mondta. A G7 országok, vagy inkább a G20 vezetőinek kellene megállapodniuk, folytatta, mert "ők felelnek a kibocsátás 80 százalékáért, ugyanakkor náluk megvan a technológia, a tudás és a forrás ahhoz, hogy jelentősen csökkenteni lehessen a károsanyag-kibocsátást. "

photo_camera Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Miközben Áder az iskolásoknak adott elő, a COP28 klímacsúcs résztvevői elfogadták a zárónyilatkozat első változatát, ami

felszólítja a világ országait "a fosszilis tüzelőanyagokról való, igazságos, rendezett és méltányos megválásra az energiarendszerekben (...) annak érdekében, hogy a tudomány javaslatának megfelelően 2050-re elérhető legyen nettó nulla részarányuk".

A COP28 elnöke, Szultán al-Dzsaber a közel kétszáz ország által szerdán jóváhagyott megállapodást, történelmi intézkedéscsomagnak nevezte: most először fogalmazta meg a világ, hogy a fosszilis tüzelőanyagokról való átállás szükséges a 1,5 Celsius-fokos cél eléréséhez.