Elfogadta az ENSZ a gázai humanitárius tűzszünetről szóló határozatot

háború
2023 december 13., 05:19

Miután kedden az ENSZ azonnali humanitárius tűzszünetet követelt, az ENSZ 193 tagú közgyűlése egy tűzszünetet szorgalmazó határozatot is elfogadott, amelyre a tagállamok háromnegyede igennel szavazott.

„A Hamász legyőzésének ára nem lehet minden palesztin civil folyamatos szenvedése” – vélekedett Kanada, Ausztrália és Új-Zéland a közös nyilatkozatban.

A Palesztin Hatóság üdvözölte a határozatot, és arra sürgette az ENSZ tagországait, hogy gyakoroljanak nyomást Izraelre, hogy a tűzszünetet be is tartsa.

photo_camera Fotó: FATIH AKTAS/Anadolu via AFP

Az Egyesült Államok és Izrael nyolc másik országgal együtt nem szavazta meg a határozatot, mondván, hogy a tűzszünet csak a Hamásznak kedvezne. Viszont a szavazás előtti washingtoni rendezvényen Joe Biden amerikai elnök arról beszélt, hogy bár Izraelt a világ nagy része támogatja a Hamász elleni harcban, „de kezdik elveszíteni ezt a támogatást a válogatás nélküli bombázások miatt.”

Joe Biden szerint Izrael miniszterelnökének Benjamin Netanjahunak változtatnia kell a keményvonalas kormányzásán és nem mondhat nemet egy független palesztin állam létrehozására.

Több száz civil halt meg a Gázai övezet elleni izraeli támadásban azóta, hogy az Egyesült Államok pénteken megvétózta a Biztonsági Tanács tűzszünetet követelő határozatát. Gáza több mint kétmillió lakosának nagy részét elűzték otthonából, miközben lehetetlen menedéket vagy élelmet találni. Az ENSZ Világélelmezési Programja szerint Gáza lakosságának fele éhezik. A gázaiak szerint a menekülésre kényszerített emberek a bombázásokon túl az éhezés és a hideg miatt halnak meg. Emellett arról is beszámoltak, hogy az egekbe szöktek az árak, a segélyszállító teherautókat pedig kifosztották. (Reuters)