Orbán szerint Ukrajna vesztésre áll, a nyugati világnak erre nem volt terve

belföld
2023 december 13., 09:29

„Hisszük, ha látjuk” - mondta Orbán Viktor a Mandinernek adott interjújában arra a kérdésre, hogy feloldja-e az Európai Unió az eddig elzárva tartott forrásokat. A miniszterelnök szerint Magyarország minden kérést, feltételt kitárgyalt és teljesített. Az uniós pénzért már semmit sem kell tenni, mert az Magyarországnak jár.

A Zelenszkijjel való argentínai találkozóról. Együtt ültünk a páholyban, tárgyalási helyzetnek nem nevezné. Az ukrán elnöknek volt mondanivalója, Orbán csak válaszolt.

Az ukrajnai, Magyarországnak kedvezni akaró törvénymódosító csomagról. Nyolc éve vették el a kisebbségek jogait. Most csak megszületett egy törvény, ami valamit ad a magyaroknak, tanulmányozzák, de nagy reményeket nem fűz hozzá. A magyar hozzáállás: adjátok vissza a 2015-ben elvett törvényt, ez nem az.

Ukrajna EU-csatlakozásáról. Az EU egy szörnyű hibát készül elkövetni, akkor is, ha 26-an akarják ezt elkövetni. A hiba a következő: a tagságnak világosan szabályozott keretei és részletei vannak. Így volt Magyarország esetében is. Ha ezek a feltételek teljesülnek, lehet dönteni a felvételről. Az EU ezzel a gyakorlattal szakítani akar, mert szerintük az ukrán csatlakozás egy geostratégiai kérdés, csak a háború miatt kezdenénk el a csatlakozást. Orbán szerint ha támogatni akarjuk Ukrajnát, akkor kössünk egy stratégiai partnerségi megállapodást, de ne adjunk tagságot. Ráadásul vannak országok, amelyek hosszú éve tárgyalnak Európával [a Nyugat-Balkán országai]. A magyar álláspont miatt Ukrajna el van zárva az EU-tagságtól, ez nem alku kérdése. Soha nem volt példa egy háborúban álló ország felvételére.

Az USA is kezd kihátrálni Ukrajna támogatásából, ezért engedi át Európának a terepet? A kérdésre a választ nem tudja, de szerinte tény: Ukrajna vesztésre áll, pedig volt egy nyugati stratégia Ukrajna megvédésére, az orosz elnök megbuktatására. Csak győzelmi terv volt, B-terv nem volt, és most mindenki tologatja a felelősséget. Az amerikai elnökválasztáson kinek van kedve egy beragadt ukrajnai háborúról beszélni?

Macronnal való találkozójáról. Elfogytak azok a politikusok, akikkel lehet vizionárius kérdésekről, nagy összefüggésekről beszélni. Macronnál a filozófia is a politikai része, Orbánhoz hasonlóan ő sem naponta harcol a túlélésért, mindketten ráérnek olvasgatni. Macron egy progresszív liberális Európában hisz, Orbán meg a keresztény megújulásban, ettől még jó egymással tárgyalni.

A szuverenitásvédelmi törvényről. A nyugattól és a kelettől is meg kell védeni a magyar szuverenitást. A jogrendszerben voltak lyukak, ahol át tudtak bújni a külföldi érdekeket kiszolgáló baloldaliak.

Az új európai jobboldalról. Sokat csalódott már, korábban is abban reménykedett, hogy létrejön egy csoportosulás, amelyik nem a baloldallal akarja kialakítani a többséget, ahogy az Európai Néppárt teszi. Most is úgy érzi, hogy ismét egy ilyen csoportosulásnak a küszöbén áll, de nem meri elkiabálni.

Ursula Von der Leyenről. „Nem evett meszet”, hogy az Európai Bizottság elnökének újraválasztását támogassa, semmi jót nem kaptak tőle. Jelöltje nincs, mert ez a „nagyfiúk játéka”, tárgyalások vannak.

Számít-e a Fidesznek Budapest az önkormányzati választáson? A Fidesz Budapesten is a legnagyobb politikai erő, még akkor is, ha lehet, hogy ez nem adja ki az 50 százalékot. A Fidesz főpolgármester-jelöltjéről azt mondta, március elején dönt a kérdésről. A magyar ellenzéket nem akarja egy kézlegyintéssel elintézni, csak azért, mert látja és hallja őket a parlamentben. Az igazán nagy erő az, ami mögöttük van, a progresszív, liberális nyugati világ.

Az EU soros elnöki posztjáról, amit 2024 második felében veszünk át. Ez egy organizátori, békés, kiegyenlítő szerep, „másik meló” lesz, nem harcolni kell. Egyszer már volt ilyen [2011 januárjától júniusig], álltuk a versenyt bármely európai országgal.

Huxit? A terv nem az, hogy otthagyjuk, hanem hogy elfoglaljuk Európát. Szeretné, ha Brüsszel és a többi uniós tagállam is komolyan megfontolná, mi az, ami a Kárpát-medencében működik, és azt átvennék.

A sport támogatásáról. Látja a modern világ veszélyeit, szerinte a szülőknek ma nehéz dolguk van, segítségre van szükségük, az egyik ilyen a sport. Ha beadják a gyereket egy egyesületbe, akkor ott jó kezekben van, kemény kézzel bánnak vele, helyt kell állni. Így válhatnak sikeres, boldog, értékes emberekké.

Szoboszlaival való találkozásról. Pár évvel ezelőtt váltott vele néhány szót. Téeszcsapatban játszott fiatalon, ő se szerette, ha bejött a téeszelnök a meccs után, ezért ritkán megy be öltözőbe, legfeljebb, ha behívják. A kérdés az, hogy Szoboszlai hajlandó-e vele találkozni, mert miniszterelnökök jönnek-mennek, de a Liverpool kezdőcsapatába nem akárki fér be.