Az ENSZ nem tudja szervezetten osztani az ételt a Gázai övezetben, mert már olyan súlyos az éhínség

háború
2023 december 14., 18:59

Az ENSZ nem képes szervezetten osztani az élelmet a háború dúlta Gázai övezetben, mert már olyan súlyos ott az éhínség – közölte Genfben a világszervezet palesztin menekülteket segítő ügynökségének (UNRWA) igazgatója.

„A gázaiak egy része a határnál, amint tudja, megállítja az övezetbe éppen belépett teherautókat, kifosztja őket, és ott helyben megeszi a szállított élelmet. Ebből is látszik, hogy mennyire éhesek és reménytelenek”

– mondta a genfi Globális Menekültügyi Fórumon újságíróknak a gázai szemleútjáról nemrég visszatért Philippe Lazzarini, aki szerint az övezet déli részén kialakított menedékhelyeken várakozók emiatt kiszámíthatatlanul jutnak élelmiszersegélyhez.

„Az éhínség az utóbbi pár hétben ütötte fel a fejét, egyre több olyan emberrel találkoztunk, aki két2-3 napja nem evett semmit. Miután egyre kevésbé működik a Hamász palesztin iszlamista szervezet irányította gázai kormányzat, és a bejutó segély csepp a tengerben, ellehetetlenülnek az életfeltételek az övezetben” – mondta az ENSZ-hivatalnok.

Lakónegyed Hán-Juniszban egy izraeli rakétacsapás után
photo_camera Lakónegyed Hán-Juniszban egy izraeli rakétacsapás után Fotó: MAHMUD HAMS/AFP

Az ENSZ Élelmezési Világalapja (WFP) szerint a 2,3 milliós gázai övezeti lakosságnak már a fele éhezik. Az egyetlen hely, ahol a segélyszállítmányok beléphetnek a Gázai övezetbe, a gázai-egyiptomi határon lévő rafahi átkelő.

Ismét megszakadtak a távközlési szolgáltatások az övezetben – közölte a PalTel palesztin távközlési szolgáltató és a Dzsavval magáncég.

11-re nőtt a ciszjordániai Dzsenínben végrehajtott izraeli hadművelet halálos áldozatainak száma – közölte a Palesztin Hatóság felügyelete alatt álló egészségügyi minisztérium, ami szerint az áldozatok között van egy 17 éves fiú is, akit a mellkasán talált el egy izraeli lövedék. A nap folyamán négy palesztin halt meg a keddi és szerdai hét ember után, akik között volt egy 13 éves beteg fiú is, aki nem tudott eljutni a kórházba.

Az izraeli hadsereg kedden egy robbanóanyag-üzem ellen indított támadást. Szerdán a hadsereg több száz embert vett őrizetbe, fegyvereket és lőszereket kobzott el, és több terrorista létesítményt semmisített meg. A művelet során négy izraeli katona is megsebesült.

Az Izrael és a Hamász közötti háború október 7-i kitörése óta az Izrael által megszállt Ciszjordániában is kiéleződött a feszültség, és megnőtt az incidensek száma. Palesztin vezetők szerint több mint 280-an haltak meg az izraeli katonák lövéseitől és a zsidó telepesek támadásaiban. (MTI)