Elnéztek egy nullát: 700 ezer helyett csak 70 ezer Moderna-vakcinát rendelt a kormány, adagonként 21 ezer forintért

Egészségügy
2023 december 14., 06:44

Bár Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár néhány napja arról beszélt, hogy 700-800 ezer Covid elleni vakcinát rendelt a kormány a Modernától, „a jelek szerint egy nagyságrenddel kevesebbről, 72 ezer (kedvezménnyel együtt 92 ezer) adagról van csak szó” – írja a Telex. Ezt az adatot egy közbeszerzési eljárás dokumentációjában találta meg a lap újságírója.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) november 21-én indított közbeszerzést, amelyre november 30-ig lehetett ajánlatot tenni. Ennek leírásában található a pontos mennyiség: „72 727 adag plusz minimum 27 százalék úgynevezett árurabattként”, és mivel ez az árurabatt 27 százalék, az további minimum 19 637 adagot jelent. Így összesen legalább 92 364 adag vakcináról van szó, amire a lap szerint a Moderna csak kétmilliárdos, nettó 1 999 992 500 forintos ajánlatot tett. És mivel egyedül pályázott, ezzel a vakcinánként 21653,38 forintos ajánlattal nyert is (a teljes megajánlott árat a 92 ezres mennyiséggel osztva jön ki ez az érték).

A cikkből az is kiderül,

  • hogy most csak a régebbi, a jelenleg terjedő Covid-variánsok ellen kevésbé hatásos vakcinákkal lehet beoltatni magunkat,
  • hogy az államtitkárnak azt a múlt pénteki kijelentését, miszerint azért Modernát veszünk, mert „a Pfizer nem is adott ajánlatot”, erősen árnyalja, hogy a magyar állam ajánlatkérése eleve Moderna-vakcinára szólt, furcsa is lett volna bármilyen más ajánlat (a Pfizerrel egyébként is épp pereskedünk egy 23 milliárdos tételen),
  • év végére teljesen elfogy a gyerekeknek való Covid-vakcina Magyarországon,
  • már szeptemberben azonosították Magyarországon is a világszerte most leginkább figyelt XBB.1.5 vírusvariánst, „csak ezt elmulasztották közölni”.