Hatályon kívül helyezték a korábban négyszeres gyerekgyilkosság miatt bebörtönzött anya elleni ítéletet

külföld
2023 december 14., 05:15

Egykor „Ausztrália legrosszabb anyjának” és legszörnyűbb női sorozatgyilkosának bélyegezték Kathleen Folbigget, akit négy gyermeke megölése miatt ítéltek el 2003-ban. A nő végig kitartott amellett, hogy ártatlan, és hogy mind a négy gyereke a bölcsőhalál áldozata lett. A genetika végül neki adott igazat, a tudomány ugyanis annyit fejlődött az elmúlt 20 évben, hogy az újabb vizsgálatok kétségbe vonták a bűnösségét.

Folbigg így már nyáron szabadulhatott, most pedig az új-dél-walesi legfelsőbb bíróság csütörtökön kimondta, hogy a börtönbüntetéséhez húsz éve használt bizonyítékok „nem voltak megbízhatóak” – írja a BBC. Folbigg üdvözölte a legújabb fejleményt, de megjegyezte, hogy az ártatlanságát bizonyító bizonyítékokat évtizedekig figyelmen kívül hagyták és elutasították.

photo_camera Kathleen Folbigg 2019-ben

„A rendszer inkább engem hibáztatott ahelyett, hogy elfogadta volna, hogy néha a gyerekek hirtelen, váratlanul és szívszorítóan halhatnak meg, és meg is halnak” – mondta csütörtökön a bíróság előtt.

Folbigg esete így az ország leggyűlöltebb nőjének ügyéből Ausztrália egyik legnagyobb igazságszolgáltatási tévedésévé változott, jegyzi meg a BBC.

A bírósági eljárás négy csecsemőkorú gyereke, Caleb, Patrick, Sarah és Laura halálát érintette. Ők 1989 és 1999 között haltak meg hirtelen, 19 napos és 18 hónapos koruk között. Az ügyészek a tárgyaláson azt állították, hogy megfojtotta őket.