„Kézügyességének köszönhetően maradék anyagokból kedves figurák állnak össze”: ő Rendőr Medve Pista, a barkácsművész főhatárrendész

ÉLET
2023 december 14., 09:51

A termelési riportok hetvenes-nyolcvanas években – vagy talán még korábban is – virágzó műfajának egyik népszerű válfaja volt a látszólag hétköznapi életet élő átlagproletár különleges szokásait bemutató portrésorozat. Lajos, a majolikakészítő sztahanovista a fa- és fémbútoripari szövetkezetből, Terike, a körúti bolti eladó, aki esténként önképző körben tanulmányozza a tragikusan fiatalon elhunyt Lumumba elvtárs életét és munkásságát, vagy Gabi, aki napközben egy állami gazdaság agronómusa, de esténként eszperantó- és hegedűórákat tart csillogó szemű kisdobos pajtásoknak.

Ennyi előjáték után jöjjön a mindennapi hősök sorozatból a természetben Rendőr Medve Pista, a battonyai kiemelt főhatárrendész, aki szolgálat közben és után is a természetet járja, amikor pedig nem, akkor barkácsol, nem is akárhogyan.

photo_camera „Évek óta láthatók a Battonyai Határrendészeti Kirendeltségen, illetve köztereken is az alkotásaim karácsonykor és húsvétkor”

A Police.hu-n jelent meg a Zsaru magazin róla szóló cikke, ami túl jó ahhoz, hogy egyetlen szemlében vissza tudjuk adni azt a miliőt, amit a remek tollú szerző a Rendőr Medve Pistát bemutató cikkben teremt, de teszünk néhány idézetnyi suta kísérletet.

  • „Kézügyességének köszönhetően maradék anyagokból kedves figurák állnak össze.”
  • „25 éve töretlen lelkesedéssel járja a kirendeltséghez tartozó 52 kilométernyi határszakaszt.”.
  • „Ha választani lehet, inkább megyek, mint hogy egy helyben maradjak.”
  • „Az alma nem esett messze a fájától” – kezdi a szerző azt a mondatot, amiből kiderül: a vasipari dolgozóból lett rendőr tavaly érettségizett fia, Olivér, mezőgazdasági technikumba jár (vagyis szintén „szívesen munkálkodik a szabadban”).
  • A neve korántsem ritkaság, derül ki a cikkből. „Battonyán négy Medve István van, ragadványnévvel emlegetnek bennünket a helyiek. Van például Bajszos Medve Pista, én a Rendőr Medve Pista vagyok. Ez nem sért, sőt!”
  • De a Békés megyei rendőrségnél sem ő az egyetlen Medve. „Egy alkalommal például a Gyulai Rendőrkapitányságon szolgálatot teljesítő Medve István zászlóssal együtt vettek részt egy ünnepségen. Még akkor nem tudott róla, hogy van egy druszája a megyében, így amikor az elismerések átadásakor elhangzott a név, már indult volna, a rendfokozatnál azonban meglepődött, hogy nem is ő következik”, meséli el a mulattató esetet a lap.