Kritikus a szakorvoshiány Budapesten, évek óta szünetelő szakrendelések is vannak

Egészségügy
2023 december 14., 06:27

Több olyan fővárosi szakrendelő van, ahova évek óta keresnek szakorvost, de egyáltalán nincs jelentkező – írja a Hvg360 összeállítása. A körképből kiderül: a kispesti szakrendelőben például három éve szünetel a gyerekszemészeti ellátás, mert az addigi egyetlen szakorvos magánrendelésbe ment át.

Több kerület van, például a 2. és a 18., ahol az endokrinológiai szakrendelés szünetel huzamosabb ideje (a 2. kerületi Kapás utcai szakrendelőben összesen hét betöltetlen szakorvosi állás van). A 18. kerületben a bőrgyógyászaton, a reumatológián, az ortopédián és a neurológián is kritikus a helyzet a lapnak nyilatkozó polgármester szerint. A terézvárosi helyzet is lesújtó, bőrgyógyászt például 2021 júliusa óta keresnek, szemészt nagyjából egy éve keresnek, de hiába.

Mivel a szakorvosok fizetését a törvény szerinti bértábla határozza meg, ezért az önkormányzatok még ha tudnának, sem kínálhatnának magasabb béreket. Saját hatáskörben különböző béren kívüli juttatásokat nyújthatnak, de ez sem tűnik elégnek. A lapnak nyilatkozó rendelővezetők szerint állami segítség, például egy átfogó egészségügyi reform kellene a problémák megoldására.