Orbán: A magyar genetikailag nem érzékeli a nyomást

külföld
2023 december 14., 10:38

„A magyar genetikailag nem érzékeli a nyomást, az bennünket olyan nagyon nem befolyásol. Nekünk egy álláspontunk van, azt fogjuk képviselni”

– erről Orbán Viktor beszélt Brüsszelben csütörtök délelőtt, a történelminek mondott uniós csúcs előtt. Arról kérdezték, hogy mekkora a nyomás az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését megvétózni akaró Magyarországon, mi az a mozgástér, ameddig kompromisszumok tekintetében elmennek, és vannak-e esetleg szövetségesei Orbánnak ebben az ellenállásban.

Hogy vannak-e a szövetségesei, arra azt felelte: „mindig vannak”.

Az álláspontjáról azt mondta, hogy az „nagyon világos”: „Ha tagságról beszélünk, akkor a magyar álláspont azt mondja, hogy az egy érdemalapú, szofisztikált jogi eljárás, vannak feltételei. Ezek nem teljesültek, nincs abban a helyzetben a Tanács, hogy döntsön, jöjjünk vissza később. Ebből nem fogunk elmozdulni, akármi is az ajánlat.” Egyébként szerinte

„most nem Ukrajnáról van szó, hanem az Európai Unió bővítéséről”,

majd egy angol nyelvű kérdésre azt válaszolta: „Georgia is OK”, vagyis hogy a grúz csatlakozást támogatja.

Az uniós csúcsra érkező magyar miniszterelnök további kérdésékre válaszolva arról beszélt, hogy az ukránok támogatása rövid távon megoldható az uniós költségvetésben erre félretett pénzből, azonban a nagyobb összegű finanszírozást az uniós költségvetésen kívül kell megvalósítani. Az ukrán bővítést indoklása szerint azért blokkolja, mert a tárgyalások megindításához szükséges hét előfeltétel közül három nem teljesült, „ezek nem magyar előfeltételek, hanem a Bizottság előfeltételei”.

Amikor a tájékoztató végén felteszik neki azt a kérdést, hogy miért van ennyire Ukrajna ellen, azt mondja, hogy nem Ukrajna ellen van, hanem megismétli, hogy csak az előfeltételek teljesítése fontos neki a tárgyalások megkezdéséhez.

A nagyjából ötperces doorstep tájékoztatót itt lehet visszanézni:

link Forrás