Örökös eltiltást kapott a bírót megverő török klubelnök

foci
2023 december 15., 08:34

Faruk Kocát, az Ankaragücü korábbi elnökét végleg eltiltotta a Török Labdarúgó Szövetség (TFF) a hétfői botrány után. Koca a Rizespor elleni 1-1-re végződött mérkőzés lefújása után egyből a pályára viharzott, és bődületeset lekevert Umut Meler játékvezetőnek. A bíró egyből a földre rogyott – hogy ott aztán a feldúlt és felbátorodott stábtagok még meg is rugdossák.

link Forrás

A 37 éves Melert kórházba szállították, az orvos azt mondta, nincs életveszélyben, egy csontja eltört, és a bal szeme körül van egy bevérzés, ami látszik is a fenti videón. Kocát - aki Recep Tayyip Erdogan török elnök pártjának volt képviselője - is kórházba szállították, mert azt állította, rosszul lett. Amikor kiengedték, egy csapat ultra várta tapsolva őt.

link Forrás

A botrányos eset miatt egy időre felfüggesztették az összes török labdarúgó-bajnokságot. Maga Erdogan is megszólalt az ügyben. „A sport a békét és a testvériséget jelenti. A sport összeegyeztethetetlen az erőszakkal. Soha nem fogjuk megengedni, hogy a török sportban erőszakot alkalmazzanak” – mondta.

Gianni Infantino, a FIFA elnöke is megnyilatkozott: „Lehet izgatottnak lenni egy mérkőzésen, és lehet együtt érezni egy csapattal, de semmiképpen sem fogadhatjuk el, hogy ilyesmi megtörténjen.”

Koca a héten le is mondott a klubelnöki tisztségéről, és nyilatkozatban ostorozta magát. „Semmi sem legitimálhatja vagy magyarázhatja az általam elkövetett erőszakot" - mondta.

A TFF már korábban döntött arról, hogy a csapatot öt hazai mérkőzésre üres lelátókra kötelezik. Erre jött most Koca eltiltása és egy kétmillió lírás (23 millió forintos) büntetés.

(Sky News)