148 millió dolláros kártérítésre ítélték Trump ügyvédjét, Rudy Giulianit

külföld
2023 december 16., 07:55

Két választási alkalmazott megrágalmazása miatt több mint 148 millió dollár (51,9 milliárd forint) megfizetésére kötelezték Donald Trump volt amerikai elnök volt személyi ügyvédjét, Rudy Giulianit. Az ügyvéd a 2020-as elnökválasztás idején rágalmazta meg a Georgia állambeli Ruby Freemant és lányát, Wandrea Shaye Mosst.

A sértettek ügyvédei legalább 24 millió dollárt követeltek a washingtoni szövetségi bíróságon. A esküdtszék úgy döntött, hogy Giuliani bűnös. A bíróságon végül mintegy 73 millió dolláros sérelmi díjat állapítottak meg. Emellett további 75 millió dollárral büntették Trump egykori ügyvédjét, volt New York-i polgármestert a rágalmazás miatt.

„Ennek az összegnek az abszurditása csak aláhúzza az egész eljárás abszurditását” – reagált Giuliani a bíróságról távozva. Azt is közölte, hogy fellebbezni fog.

photo_camera Rudy Giuliani
Fotó: Drew Angerer/AFP

Egyébként ő is egyike annak a Donald Trumppal együtt 18 vádlottnak, akik ellen a georgiai bíróságon a 2020-as választások eredményének meghamisítására irányuló törvénytelen manipuláció miatt is eljárás folyik. (MTI)