A túszok fehér zászlót lengettek és héberül kiabáltak, mielőtt az izraeli katonák lelőtték őket

háború
2023 december 16., 13:50

Az izraeli hadsereg előzetes vizsgálata megállapította, hogy nem tartották be a bevetési szabályokat azok az izraeli katonák, akik pénteken lelőttek három túszt Gázában. A 24 éves Samer Fuad El-Talalka, a 28 éves Jotam Haim és a 26 éves Alon Shamriz éppen ki tudott szabadulni a Hamász fogságából, amikor az izraeliek tévedésből lelőtték őket. Pedig egy nagy botra kitűzve még egy fehér ruhadarabot is tartottak maguk előtt, a katona mégis fenyegetőnek érezte a közeledésüket, és tüzet nyitott rájuk.

A lövések után két túsz azonnal a földre zuhant, a harmadiknak azonban sikerült egy közeli épületbe menekülnie. A katona pedig jelentette a parancsnokának, hogy ellenséges fegyvereseket észlelt. Egy egység követte az épületbe a harmadik túszt, aki héberül kiabált nekik. A katonák azonban azt hitték, hogy a Hamász fegyveresei ezzel akarják az épületbe csalogatni őket, ezért végül a harmadik túszt is megölték.

Amikor aztán begyűjtötték a holttesteket, észrevették, hogy valószínűleg szökött túszokkal végeztek. A beszámolók szerint két nappal korábban a katonák megfigyeltek egy épületet pár száz méterre, amire ki volt írva, hogy SOS, Három túsz, segítsetek! (Haaretz)