Milyen kontextusban lehet intifádát követelni a Harvardon?

külföld
2023 december 17., 17:16
Izrael-ellenes tüntetés októberben a Harvardon
photo_camera Izrael-ellenes tüntetés októberben a Harvardon Fotó: JOSEPH PREZIOSO/AFP

A Hamász október 7-ei terrortámadása sok mindent felforgatott a világban, természetesen elsősorban a Közel-Keleten. De a gázai háború hatását a világon szinte mindenhol érezni ilyen-olyan módon. Amerikában például egészen meglepően is: az egyik elitegyetem vezetője belebukott, és több kollégájának is hajszálon múlt a pozíciója.

December 5-én a washingtoni Kongresszusban meghallgatást tartottak, amin a képviselők kérdezhették a meghívott vendégeket. A témát az előző két hónapban ezeken az egyetemeken történt, egyesek szerint Izrael-ellenes, mások szerint antiszemita megnyilvánulások, demonstrációk szolgáltatták. A képviselők által faggatott vendégek közül a legismertebbek Claudine Gay, a Harvard elnöke, Sally Kornbluth, az MIT elnöke és Liz Magill, a University of Pennsylvania (UPenn) elnöke voltak. Az elnök pozíciója mindhárom egyetemen egy kicsit mást jelent, de összességében elmondható, hogy ők az intézmények első emberei.

A három nővel egy republikáns képviselőnő, az egyébként a Harvardon végzett, de onnan néhány éve Trump választási csalásos hazudozásának támogatása miatt eltávolított Elise Stefanik volt a legkeményebb. Stefanik előbb arról beszélt, hogy az egyetemeken olyan tüntetések voltak, amik „globális intifádát” követeltek, majd azt állította, hogy az intifáda az izraeli–arab konfliktus esetében a zsidók elleni népirtást jelenti. Ezt követően az alábbi párbeszéd zajlott le Stefanik és Gay között:

  • Stefanik: A Harvardon a felhívás a zsidók elleni népirtásra sérti az egyetem zaklatásra vonatkozó szabályzatát?
  • Gay: Sértheti, de ez a kontextustól függ.
  • Stefanik: Válaszoljon igennel vagy nemmel!
  • Gay: Ha az antiszemita megnyilvánulás olyan viselkedéshez vezet, ami zaklatásnak, megfélemlítésnek minősül, akkor ezzel a viselkedéssel foglalkozni kell, és mi meg is tesszük a szükséges lépéseket.
  • Stefanik: Tehát a válasz igen, a zsidók kiirtására való felhívás sérti a Harvard magatartási kódexét, igaz?
  • Gay: Ismétlem, ez a kontextustól függ.
  • Stefanik: Nem a kontextustól függ. A helyes válasz igen, és önnek ezért le kell mondania. Az ön válaszai sehol sem lennének elfogadhatóak.

A pengeváltást, különösen Gay válaszait a következő napokban a közösségi média algoritmusainak és a hagyományos média egy részének köszönhetően tízmilliók tekinthették meg Amerikában. Mivel az érintett egyetemeken a világ legokosabb embereinek jelentős része dolgozik, oktat és tanul, a kongresszusi meghallgatás minden egyes részletével kapcsolatban számtalan briliáns észrevétel, nyilatkozat és cikk látott napvilágot.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.