A román államfő is részvétét fejezte ki a székelyudvarhelyi diákotthon romjai alatt elhunyt diák családjának

baleset
2023 december 18., 20:48

Három sérültje és egy halálos áldozata van annak a balesetnek, amelyben leomlott a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákotthonának a fala.

A román Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) által közreadott képen tűzoltók és önkéntesek túlélők után kutatnak a romok között, miután leomlott a Tamási Áron Gimnázium diákotthonának egy épületrésze Székelyudvarhelyen 2023. december 18-án.
photo_camera Fotó: MTI/EPA/IGSU

A romok alól a tűzoltók három 15-17 év közötti diáklányt mentettek ki, ketten eszméletüknél voltak, a harmadik, szívleállással kihozott lányt sikerült újraéleszteni, de állapota továbbra is súlyos, lélegeztetőgépen, kómában van.

A romok alá szorult negyedik áldozatot órákig keresték a mentőegységek. Az ISU két és fél órával a mentés megkezdése után azt közölte, hogy sikerült lokalizálni a romok alatt lévő fiút, aki eszméleténél van, a mentőegységeknek sikerült kapcsolatba lépniük és kommunikálniuk vele. Ez az információ később eltűnt az ISU gyorsjelentései közül. A negyedik áldozatot végül helyi idő szerint 19 óra előtt tíz perccel eszméletlen állapotban emelték ki a romok közül. A katasztrófavédelem 19:30-kor közölte, hogy az áldozat újraélesztése nem járt sikerrel.

photo_camera Fotó: -/MTI/MTVA

A Székelyhon.ro hírportál információ szerint az összedőlt kollégium a Tamási Áron Gimnázium egyetlen, még renoválásra váró épülete volt, miután az utóbbi években a tanintézmény főépületét és az Iskola utcában található régi zárda épületét is teljesen felújították a magyar állami támogatásoknak köszönhetően. Laczkó György igazgató a lapnak úgy nyilatkozott: a diákotthon felújítására jövőre érkezhet további anyaországi támogatás, de máris zajlanak halaszthatatlan munkálatok a Márton Áron téren található épület udvarán.

A romániai média szerint a leomlott épületrész mellett nemrég árkot ástak, hogy elvezessék a talajvizet és szennyvizet a most részben összedőlt épület alól.

Demeter Levente Hargita megyei főtanfelügyelő az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a csatornázási munkálatokra létezett érvényes építési engedély. A diákotthonban 97 tanuló lakott, akik a város különböző tanintézményeibe jártak. Elmondása szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy a fal nem 17 óra után, például nem éjszaka omlott le. Délután négykor aránylag kevés diák tartózkodott az épületben, mert 17 óráig a kollégium házirendje szerint szabadfoglalkozás volt.

Klaus Iohannis államfő Facebook-bejegyzésben reagált a székelyudvarhelyi tragédiára, részvétét fejezve ki az életét vesztő diák családjának, és mielőbbi felépülést kívánva a balesetben megsérült tanulóknak.

„Ez a dráma brutális figyelmeztetés számunkra, hogy az iskolák biztonsága elsődleges prioritás. Azoknak a tereknek, ahol a gyerekek idejük nagy részét töltik, védelmet kell nyújtaniuk számukra a mai kor biztonsági követelményeinek megfelelően. Az épület összeomlásához vezető okokat mielőbb tisztázni kell és a felelősöket meg kell büntetni” - írta közösségi oldalán a román államfő.

A magyar kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fejezte ki részvétét az elhunyt gyermek hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánt. Azt írta, Magyarország kormánya minden segítséget megad az épület állapotának stabilizálásához és újjáépítéséhez. (MTI)

Kiemelt videóink