Víz alá került egy reptér, és még krokodilt is láttak az árvíz után Ausztráliában

külföld
2023 december 18., 05:17

Rekordmennyiségű esőzés okozott áradásokat Ausztráliában, Queensland északi részén. A hatóságok szerint már több ezer embert kitelepítettek, de sokan a víz miatt otthonaikban rekedtek. Kilenc ember – köztük egy beteg gyerek – egy kórház tetején töltötte az éjszakát, miután a mentőcsapatok nem tudták elérni őket.

A BBC szerint a trópusi ciklon okozta esőzés egyes területekre egy évnyi csapadékot zúdított. Emiatt a Cairns repülőtéren a kifutópályát is elárasztotta a víz, repülőgépek kerültek víz alá, Qeensland északi részén egy városban pedig még krokodilt is láttak az utcán hömpölygő vízben.

link Forrás

Az intenzív esőzések várhatóan még legalább egy napig tartanak, vagyis az áradás még nem tetőzött. Cairns városában már több mint 2 méternyi csapadék hullott.

Több folyó várhatóan megdönti az 1977-es árvíz rekordjait. A Daintree folyó például már most 2 méterrel meghaladta a korábbi rekordot, miután 24 óra alatt 820 mm eső esett. A hatóságok becslései szerint a kár meghaladja az 1 milliárd ausztrál dollárt.