Vöröskereszt: Gáza a nemzetközi közösség erkölcsi kudarca

külföld
2023 december 19., 18:14

A gázai háború a nemzetközi közösség erkölcsi kudarca - jelentette ki Mirjana Spoljaric Egger, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) az elnöke.

"Erkölcsi kudarcról beszélek, mert minden egyes nap, amíg ez tart, egy újabb olyan nap, amelyen a nemzetközi közösség nem képes véget vetni ilyen mértékű szenvedésnek, és mindennek nemzedékekre lesznek hatásai nem csak a Gázai övezetben"

- sürgette a mielőbbi tárgyalásokat és a tűzszünetet a Hamász és Izrael között Spoljaric Egger.

Izrael és a Hamász ugyan beleegyezett egy egyhetes átmeneti tűzszünetbe, ami alatt az elhurcolt túszok közül 110-an kiszabadulhattak, de az ICRC-t úgy is kritikák érték izraeli oldalról, amiért nem tett többet a többi túsz szabadon engedése érdekében, hogy a segélyszervezet kulcsszerepet játszott a fogolycserében.

photo_camera A túszdrámában az ICRC határozottabb fellépését követelő izraeli tüntetők egy novemberi demonstráción. Fotó: AHMAD GHARABLI/AFP

Spoljaric Egger elfogadhatatlannak nevezte, hogy néhányan taxiszolgáltatáshoz hasonlították az ICRC-t. "Az ember nem egyszerűen odamegy, hogy felvegye és kihozza a túszokat" - mondta.

Netanjahu izraeli miniszterelnök a múlt héten jelezte, hogy újabb tárgyalások folynak a Hamász őrizetében maradt túszok szabadon engedéséről. Az ICRC elnöke ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága mindkét oldallal tartja a kapcsolatot, és amint egyezségre jutnak, kész azt végrehajtani.

"Az ellenségeskedések jelenlegi szintjén az érdemi humanitárius segítségnyújtás rendkívül nehéz, ha nem lehetetlen"

- tette hozzá.

(MTI)