Oroszország behívatta a finn nagykövetet az USA-val kötött új védelmi paktum miatt

külföld
2023 december 19., 12:27

Oroszország kedden behívatta Finnország nagykövetét, hogy tiltakozzon az új védelmi paktum miatt, ami széles körű hozzáférést biztosít az Egyesült Államoknak az új NATO-tag Oroszországgal közös hosszú határának közelében – közölte kedden a moszkvai külügyminisztérium.

A nagykövetnek azt mondták, Moszkva „nem hagyja válasz nélkül a NATO katonai potenciáljának a határnál való kiépítését, ami veszélyezteti az Orosz Föderáció biztonságát”, emiatt „megteszik a szükséges intézkedéseket Finnország és NATO-szövetségesei agresszív döntéseivel szemben”.

Finnország idén lett a NATO legújabb tagja, miután Oroszország 2022 elején csapatokat vezényelt Ukrajnába.

Az Egyesült Államokkal hétfőn kötött védelmi megállapodás célja, hogy konfliktus esetén gyors katonai hozzáférést és segítséget biztosítson Finnországnak, aminek 1340 km hosszú a közös határvonala Oroszországgal.

A megállapodás 15 olyan finnországi létesítményt és területet sorol fel, amikhez az amerikai hadsereg akadálytalanul hozzáférhet, és ahol katonai felszerelést és lőszert is tárolhat. Az Egyesült Államoknak számos kelet-európai országgal van hasonló megállapodása. (Reuters)