A Kecskemét a világ legmagasabb focicsapata

sport
2023 december 20., 15:32

A CIES Football Observatory a világ 53 ligájának csapatait vizsgálta meg abból a szempontból, hogy mennyire magasak a játékosai. Szép magyar siker született, bár nem tudjuk, hogy ez szakmailag csakugyan sikernek számít-e, de tény: a Kecskeméti TE-nél nincs magasabb csapat a világon.

A Manchester City, a Real Madrid, a Bayern München a vert mezőnyben. Németek, spanyolok, angolok, olaszok, franciák emelik tekintetüket a kecskeméti fiúk tarkójára. Topligák? Ugyan.

A kecskeméti fiúk átlagmagassága 187,13 centiméter, a keret 62,5 százaléka magasabb 186 centiméternél.

A tíz legmagasabb csapatból amúgy négy német, két norvég és a Kecskemét mellett van egy-egy román, orosz és olasz csapat is.

Sok építőipari vállalkozás állt a Kecskemét mögé.
photo_camera Kecskeméti fiúk takarják el a napot a Fradi elleni meccsük előtt Fotó: Kecskemét Facebook-oldala

Fájdalom, a magasság és a futballtudás nem feltétlenül függ össze szorosan. A top 10-ből a Kecskemét csak a nyolcadik helyen áll az NB I.-ben, a csapatok többsége saját hazája bajnokságának középmezőnyében vagy még lejjebb szerepel. A legjobb a román bajnokság második helyén álló Kolozsvár, de ők is 11 ponttal vannak lemaradva az elsőtől.

A tíz legalacsonyabb csapatból négy japán, van kettő-kettő csapat Chiléből és Venezuelából, egy-egy Peruból és az Egyesült Arab Emírségekből. Ahogy a legmagasabb, úgy a legalacsonyabb csapatok se váltották meg idén a világot.

A világ legkisebb csapatának átlagmagassága 174,8 centiméter, ők a Sagan Tosu Japánból. Az ember szívesen megnézne egyszer egy Segan Tosu-Kecskemét meccset.

A világ csapatainak átlagos magassága 181,46 cm, az UEFA-hoz tartozók valamivel magasabbak (182,65 cm). Az öt topligában egyedül a spanyol Rayo Vallecano nem éri el a 180 centiméteres átlagot.

Magyarországon mindenki 180 centi fölött van, az NB I. legalacsonyabb csapata egyben a legerősebbnek gondolt, bár most második helyen álló Ferencváros 180,76 centiméterrel. Érdekes, hogy a Kecskemét és a Fradi őszi meccsén egy sárdagasztós meccsen az ilyen talajon ügyetlenebbnek gondolt langaléták megverték a kicsiket.