Itt az új Covid-variáns, egyre több az influenzás és az RSV-s

járvány
2023 december 20., 20:24

Új koronavírus-variáns, a JN.1 és más légúti vírusok miatt adott ki figyelmeztetést több nagy egészségügyi szervezet, köztük az Egészségügyi Világszervezet is: az új Covid-törzs már az aktív fertőzések mintegy húsz százalékát teszi ki az Egyesült Államokban, de Ausztráliában és Kínában is nő a fertőzöttek száma.

A JN.1 ügyesebb menekülőművész, mint az eddig ismert Covid-változatok, ellenállóbb az immunrendszerrel szemben, és jobban is terjed - cserébe úgy tűnik, nem okoz súlyos megbetegedéseket. Az amerikai közegészségügyi hivatal külön még nem vizsgálta az új variáns tüneteit, de azt mondják, a vírusváltozatok általában ugyanazokkal a tünetekkel járnak:

láz, hidegrázás, torokfájás, fáradékonyság, orrfolyás, tüsszögés, fejfájás, köhögés. Az Egyesült Államokban az elmúlt egy hónapban 200 százalékkal nőtt az influenza, 60 százalékkal az RSV, és 51 százalékkal a koronavírus miatt kórházi kezelésre szorulók száma minden korcsoportban.

Tavaly karácsonykor itthon sem volt más a helyzet, egyszerre támadt a covid, az influenza és az RSV, amire született is egy új kifejezés: tridémia.

(via ABC, CNN)