Kaczynskiék ülősztrájkba kezdtek a tévészékházban, miután a kormány nem hajlandó biztosítani a lengyel közmédia költségvetését

külföld
2023 december 20., 12:34

Donald Tusk régi-új lengyel miniszterelnök kedden jelentette be, hogy nem folyósítják a nyolc éve kormányszócsőként működő közmédia költségvetését.

A napokban felálló kormányzó koalíció egyúttal egy határozatot is elfogadott arról, hogy a jövőben biztosítani kell a pártatlan és elfogulatlan közmédia működését.

Jarosław Kaczyński, a PiS elnöke beszél a választás estéjén.
photo_camera Jarosław Kaczyński, a PiS elnöke beszél a választás estéjén. Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

A kulturális minisztérium szerdán közölte azt is, hogy a keddi határozat végrehajtásával párhuzamosan menesztik az állami televízió, rádió és hírügynökség elnökségét és igazgatótanácsát.

Nem várt sokat a válasszal a Jaroslaw Kaczyinski vezette Jog és Igazságosság (PiS). Kedd este az ellenzékbe szorult párt politikusai és szimpatizánsai is ülősztrájkba kezdtek a lengyel közszolgálati média székházában.

link Forrás

A párt bojkottálta a határozatot elfogadó parlamenti ülést is.

„Nincs demokrácia médiapluralizmus vagy erős kormányellenes média nélkül, Lengyelországban pedig ezek a közmédia”

– nyilatkozta a tüntetőkkel tartó Kaczynski szerdán.

A PiS politikusai váltakozó műszakban folytatják a tiltakozást. A párt egy másik képviselője, Marek Suski ugyanitt azt mondta: „biztosítani akarjuk, hogy Lengyelországban törvényes rend legyen, és szabad média.”