Újra Donáth Anna lesz a Momentum elnöke

POLITIKA
2023 december 20., 16:55

Másfél év után visszatér a Momentum élére Donáth Anna: miután tavaly májusban bejelentette, hogy gyereket vár, ezért nem indul újra a párt elnöki tisztségéért, Gelencsér Ferenc vette át a helyét. Gelencsér továbbra is momentumos képviselő marad.

„Saját feladatomnak azt tekintettem, hogy egyben tartsam a pártot, amíg Donáth Anna újra készen nem áll a vezetésre. Ma eljutottunk erre a pontra: Donáth Anna készen áll. Ezért a mai napon arra kértem [...], hogy egy hivatalos tisztújítási folyamatot követően, a párt küldöttgyűlésének támogatásával vegye át a Momentum vezetését és álljon fel egy új elnökség", írja Facebook-bejegyzésében Gelencsér.

Februárban szokatlan plakátkampány harangozta be visszatérését a politikába - de miért jobb az ellenzéki választóknak attól, hogy Donáth Anna lett a Momentum arca? Bede Márton interjúját ajánljuk.

link Forrás

Donáth azt írja, a döntését nem bánta meg, most viszont úgy érzi, szólítja a kötelesség: szerinte erős liberális pártra van szükség, ami „nem fárasztja populista ígéretekkel a választóit, nem néz félre, ha egy jelöltje morálisan vállalhatatlan módon viselkedik, [...] és elsősorban nem az állam erejében, hanem az egyén szabadságában látja a kiutat a mostani fojtogató, autoriter rendszerből – miközben nem engedi el az elesettek kezét".

Miután megakadtak az önkormányzati tárgyalások a DK és a Momentum között, a hónap végén Donáth Hadházy Ákos független képviselővel karöltve kritizálta a DK és az MSZP megegyezését Horváth Csaba támogatásáról. A szocialista képviselő ellen, mint a parkolási maffia-ügy egyik fő érintettje, jelenleg is büntetőeljárás folyik Zuglóban. Majd azt mondta, nehezen tartja elképzelhetőnek, hogy újra egy listán szerepeljen Gyurcsány Ferenccel.

A Momentum novemberben jelentette be, hogy amennyiben a jövő évi európai parlamenti választáson csak egy mandátumot szereznek, akkor két jelenlegi EP-képviselőjük, Donáth és Cseh Katalin megosztaná egymás között a munkát, a ciklus egyik felében egyikük, a másikban másikuk lenne a párt EP-képviselője.