A szerb és a szlovák választáson is dolgozott Orbán szövetségeseinek Habony Árpád és a Századvég a VSquare szerint

POLITIKA
2023 december 22., 07:19

Habony Árpád, Faragó Csaba - a Századvég külügyi igazgatója - és az alapítvány további munkatársai közvetlenül dolgoztak az októberi szlovákiai választásokon, írta kormányközeli forrásokra hivatkozva friss hírlevelében a VSquare oknyomozó szervezet.

photo_camera Habony Árpád. Fotó: Németh Dániel/444

Habonyék tavaly tűntek fel először Peter Pellegrini pártja, a Hlas körül, kapcsolatuk a pártban a VSquare szerint Matús Sutaj Estok volt, aki azóta Szlovákia belügyminisztere lett. Ahogy azonban Robert Fico pártja, a Smer népszerűsége nőtt a közvélemény-kutatásokban, Orbán embereinek száma is megnőtt, a források szerint „a Smer-rel való magyar együttműködés még Fico választási győzelme után is erős maradt”.

A VSquare szerint a Századvég közvélemény-kutatásokat és részletes felméréseket készítettek Fico pártjának arról, hogy melyik politikai üzenetek működnek a legjobban. Azt is írták, a Századvég a szerbiai választásokon is aktívan részt vett, Faragó segített a Vucic-párti Vajdasági Magyarok Szövetségének jó eredményt elérni. Habonyék a lengyel választásokon is dolgoztak, de az inkább rosszul sült el.

Orbán Viktor kulcsfontosságú kampányemberei - politikai stratégái és közvélemény-kutatói -, például Habony Árpád, tehát titokban segítették a magyar miniszterelnök külföldi szövetségeseit a közelmúltbeli európai választási kampányokban, foglalta össze a VSquare. Zárásképp azt írják, mindez azért is érdekes, mert Orbán Viktor kormánya rendszeresen vádolja a nyugati országokat a magyar belügyekbe való beavatkozással, ahogyan a hazai ellenzékkel összefüggésben is gyakran emleget megengedhetetlen külföldi befolyást, „külföldi ügynököket”. Ezért is hozták létre a Szuverenitásvédelmi Hivatalt.