Hogy, hogy nem, a NER politikai vezetéséhez és a hozzájuk köthető reklámcégekhez jutott a turizmusba tolt százmilliárdok nagy része

POLITIKA
2023 december 22., 09:10

Öt éve, 2018-ban alapították az Orbán Ráhelhez tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség Visit Hungary nevű országimázs cégét, ami 2023-ig százmilliárdos állami támogatást használt fel, de erről törvénysértő módon nem számolt el, írja a K-Monitor.

photo_camera Fotó: PETER KOHALMI/AFP

A lap pert nyert az augusztus 20-ai ünnepség szervezése és a Hacacáré rendezvények kapcsán ismertté vált céggel szemben, bizonyos szerződéseket megkaptak, de a tartalmi részleteket hordozó mellékletek és a vélelmezhető tanácsadói megbízások titokban maradtak. Az ítéletnek végrehajtással fognak teljességgel érvényt szerezni, de a mostani adatokból is látszik, hogy az országimázsba olyan költések is belefértek, amelyek nem a turizmust, sokkal inkább a NER politikai vezetését és az őket a kampányolásban segítő reklámipari komplexumot látták el pénzzel.

Például a kormány folyamatos hirdetéseit bonyolító Balásy Gyula cégeit: az évek alatt több mint 85 milliárd forintnyi megbízás érkezett hozzájuk csak a Visit Hungarytől, írja a lap.

A per nyomán megküldött 72 szerződés között van olyan, amelyben a Visit Hungary egy másik, több mint 40 milliárd forint megbízást elnyerő partnere külön szerződésben 12 millió forintot kap az általa korábban bejegyzett visitbudapest.com domainért. A weboldalt nem használják, az a visithungary.com központi oldalára irányítja az érdeklődőket.

A szerződésekből kiderül, hogy a TV2 Poggyász című műsorát évi bruttó 443 millióért szintén a Visit Hungary készítteti. A műsort alvállalkozóként két, Rogán Antalhoz és exfeleségéhez, Rogán Cecíliához köthető cég, az azóta felszívódott Magno Studio, majd a Digital Minds gyártatta.

A K-Monitor azt írja, a Digital Minds szintén strómangyanús tulajdonosokkal és láthatatlan piaci jelenléttel lőtt ki, miután Rogán Cecíliával közös fitneszrendezvényeket bonyolított. A cég a mai napig aktív, a miniszter válása után is pénzt kap a Rogán felügyelte Szerencsejáték Zrt.-től, és sorra veszi az ingatlanokat Siófok-Sóstón. Nem meglepő tehát, hogy Rogán Cecília milliárdos osztalékot termelő, de senki által nem olvasott bulvárhíroldalán jelenleg is a Poggyász hirdetése fut.