Ki törődik a britekkel, ha a kelet-európaiak kiszorulnak a gondoskodásból?

külföld
2023 december 22., 19:25
  • A bevándorlási szabályok szigorítása nyomán gondoskodási válság alakulhat ki Nagy-Britanniában, ahová a nővérek, kórházi segédmunkások, idős- és szociális gondozók jó része a szigetországon kívülről érkezik.
  • Bár a brit egészségügyben és a felnőttek szociális ellátásában dolgozók elsősorban a Nigériából, Indiából, Romániából és Lengyelországból jönnek, a magyarok is szép számmal képviseltetik magukat. A szigorítások azonban kiszoríthatják a bevándorlókat a szociális szférából, vagy visszaélésre adhatnak alkalmat.
  • A 444 magyar gondozókkal beszélt az új bevándorlási szabályokról és a következményekről.

„Ami elég, az elég”, mondta december 4-én James Cleverly brit belügyminiszter, és bejelentette, hogy jelentősen szigorítja a legális bevándorlás feltételeit. A szakképzett munkaerő esetében a vízumhoz kötelező fizetés alsó határát évi 38 700 fontra (17,2 millió forint) emelték 26 200 fontról (11,6 millió forint), bár ez alól az egészségügyi és gondozásban dolgozók kivételt képeznek, írta a BBC.

photo_camera James Cleverly brit belügyminiszter Fotó: LEON NEAL/AFP

Azonban ők sem vihetik magukkal legálisan a hozzátartozóikat. Ez sokakat eltántoríthat, hiszen rengetegen gyermekükkel, párjukkal érkeztek az országba: 2022 és 2023 szeptembere között a mintegy százezer külföldi beteg- és idősgondozóval 125 ezer hozzátartozó érkezett, mondta Cleverly.

2021 januárjától a Brexit jegyében az EU-tagországok állampolgárainak tartózkodási és munkavállalási jogát is korlátozza az Egyesült Királyság. Bár azok, akik 2020 december 31. előtt érkeztek, továbbra is dolgozhatnak, a munkaerő-áramlás megállt.

Ezzel párhuzamosan a covid, az azt követő megélhetési válság és infláció sokakat hazakényszerített. Az egészségügyben és a gondozásban kialakuló hiányt a brit kormány azzal próbálta orvosolni, hogy különleges vízumokat kezdett kínálni azoknak, akik ezeken a területeken tudtak elhelyezkedni.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.