Le kellett rombolni a 150 éves bikali evangélikus templom tornyát

belföld
2023 december 22., 15:21

Hirtelen süllyedni kezdett, ezért le kellett bontani a Bikali Evangélikus Egyházközség templomának tornyát.

Ficzere Ilona, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Építési, Ingatlanügyi és Műemléki Osztályának vezetője szerint múlt hét pénteken még csak egy éles, függőleges irányú repedés vált láthatóvá, hétfőre pedig már ötven centiméteres rés tátongott a torony és a templomhajó között. A löszös talajon ilyen hirtelen süllyedt meg a torony. Két statikai szakértő is megvizsgálta az épületet, és egybehangzó véleményük szerint nem volt más megoldás, mint a részleges bontás, melynek során a templomhajó gerincének magasságáig bontották vissza a tornyot.

Azért is döntöttek a bontás mellett, mert a templom közvetlen közelében két családi ház és egy tésztaüzem található, ezeket is veszélyeztette volna egy esetleges beomlás. Maga a bontás sem volt veszélytelen, ezért a katasztrófavédelem bevonásával végezték, gépek segítségével, mert a munkások sem lettek volna biztonságban, ha beengedték volna őket a falak közé.

Ficzere Ilona szerint az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék, a templom körüli vízelvezetés elégtelensége szerepet játszhat a veszélyhelyzet kialakulásában.

A templom 1869-ben épült. késő barokk, klasszicista, és romantikus elemeket ötvöző, homlokzati tornyos, hagymakupolás, egyhajós, félköríves záródású.

A templom belsejéről ilyen fotók készültek két napja.