Megjelent a digitális államról szóló törvény

INTERNET
2023 december 22., 20:13

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) bejelentette, hogy megjelent a Magyar Közlönyben a digitális államról és a digitális szolgáltatások nyújtásának egyes szabályairól szóló törvény, ami lehetővé teszi, hogy 2026-ra az állampolgárok minden ügyüket digitálisan tudják elintézni.

„Az elektronikus ügyintézés szintet lép, így a jövőben az ügyintézés-központú működés helyett az állampolgárok élethelyzeteihez igazodnak majd a különböző állami szolgáltatások” – közölte a KTK.

A kormány 2022 decemberében fogadta el a Nemzeti Digitális Állampolgárság Programot. Az elmúlt időszakban elkezdődött a jogszabályi környezet kialakítása, megtörtént az online felületek értékelése és a felhasználói szokások felmérése, valamint a technológiai és szolgáltatási sztenderdek kialakítása – írja a KTK.

A jogszabály szerint a digitális személyiadattárca-szolgáltatás, az eAláírás és az eAzonosításszolgáltatás 2024. szeptember 1-től indulhat el, és a felhasználók mobilappal igazolhatják majd a személyazonosságukat, az elektronikus aláírással pedig egyszerűsödik a dokumentumok aláírása – áll a közleményben.

A KTK közölte, hogy:

  1. 2025-ben bevezetik a hozzájáruláson alapuló adatszolgáltatást, így az állampolgárok digitális azonosítással léphetnek majd be egyes piaci szolgáltatók ügyintézési felületeire is.
  2. 2026-ban az ePosta, az eDokumentum-kezelés és az eFizetés szolgáltatás indulhat el.

A központ beszámolt arról is, hogy az új mobilalkalmazást az EU-s eIDas 2 rendeletnek megfelelően alakítják ki: minden állampolgárnak egységesen alkalmazható, egyedi azonosítója lesz, így lehetővé válik az információk pontos és zökkenőmentes áramlása.

„A fejlesztés alapelve, hogy minden, az állammal kapcsolatos adatnak az állampolgár a tulajdonosa, ezért az állampolgár rendelkezik arról, hogy adatait felhasználhatják-e” – írták, megjegyezve, hogy az alkalmazás használata önkéntes lesz, a megszokott ügyintézési lehetőségek továbbra is elérhetőek maradnak.

photo_camera Illusztráció: Tbg

Tavaly óta a Rogán Antal vezetésével működő Miniszterelnöki Kabinetirodához tartoznak Pintér Sándor egykori felségterületei: a titkosszolgálatok és a kormányzati informatika is. A következő évek legnagyobb kormányzati projektje a digitális állampolgárság bevezetése és a közigazgatási rendszer digitalizálása lesz. Az állam minden eddiginél sokkal többet fog tudni az állampolgárairól, de még a Fideszben sem mindenki ilyen jövőt szeretne.

Kiemelt videóink