Rogán az utolsó betűig digitalizálná a magyarokat, és ez a Fideszben sem tetszik mindenkinek

POLITIKA
2023 november 29., 09:02
  • Rogán Antal Orbán Viktor szuperminisztere, aki tízszer annyi pénzből gazdálkodhat 2022 óta mint a megelőző ciklusban.
  • Tavaly óta a Miniszterelnöki Kabinetirodához tartoznak Pintér Sándor egykori felségterületei: a titkosszolgálatok és a kormányzati informatika is.
  • A következő évek legnagyobb kormányzati projektje a digitális állampolgárság bevezetése és a közigazgatási rendszer digitalizálása lesz.
  • Az állam többet fog tudni állampolgárairól, mint korábban bármikor. Többszörösen.
  • Nem mindenki ilyen jövőt szeretne a Fideszben sem: Kövér László végképp nem.

Hosszú perceken át beszélt a digitális állampolgárság bevezetéséről és a közigazgatási digitalizáció terveiről november közepén tartott miniszteri meghallgatásán Rogán Antal. A miniszterelnök kabinetfőnöke nem szenvedélyes típusú politikus, ebben a témában mégis szinte felvillanyozva tartott kiselőadást a bizottság tagjai és a jelenlévő újságírók előtt.

Rogán 2022 óta egy személyben felel a kormányzati informatikáért, de ez messze nem volt mindig így. Az előző kormányzati ciklus meghatározó - nem nyilvánosság előtt zajló - belharca épp az informatikai szektor felügyeletéért zajlott közte és Pintér Sándor között.

A kormányzati informatika 2018 előtt a belügyminiszter fennhatósága alá tartozott, de az előző ciklus előrehaladtával fokozatosan került át Rogán asztalára, a tavalyi kormányalakítással pedig eldőlt, hogy a kommunikációs miniszter vezényelheti le a komplett magyar közigazgatás digitalizálását.

Egy új felségterület

Orbán 2018 nyarán Rogánt bízta meg a Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) felállításával. A DKÜ lett felelős az állami vállalatok, intézmények és minisztériumok 15 millió forintnál nagyobb értékű informatikai igényeinek (gépparkok és szoftverlicencek beszerzésétől bármilyen informatikai rendszerátalakításig) bevizsgálásáért.

A kormány belügyeit ismerők szerint Pintér többször nehezményezte, hogy Rogán engedélye nélkül egyetlen állami szerv sem szerezhet be új eszközöket. Ebben az időszakban nőtt nagyra a 4iG, ahol a Rogánnal bizalmi viszonyt kiépítő Jászai Gellért fokozatosan vette át az irányítást. A 4iG által tavaly felvásárolt Vodafone vezetésében később egymás után jelentek meg Rogán bizalmi emberei: többek közt Nagy Ádám, a miniszter kabinetfőnöke és Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője is, aki a kommunikációs miniszter egyik miniszteri biztosa egyben.

A 2022-es győzelem után Pintérnek le kellett mondani a kormányzati informatikáról Rogán javára; ami nemcsak a kettejük közt zajló viszály végkimenetelét jelezte, de azt is, hogy Orbán ezt a területet is a közvetlen felügyelete alatt kívánja tartani. A kommunikációval, a titkosszolgálatok és a kormányzati informatika együttes felügyeletével megbízott

Rogán lett az Orbán hatalmának megtartásáért felelős miniszter.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.