Gyűlik a pénz Ferihegyre: az MVM 309 milliárdot fizet be a költségvetésbe

gazdaság
2023 november 27., 15:02

Rendkívüli bejelentést tett a Budapesti Értéktőzsdén az MVM Zrt.: jelentős méretű, 309 milliárd forintos osztalékelőleget fizet november végéig az idei nyeresége terhére egyedüli részvényese felé, az állami költségvetésbe – írta meg a Portfolio.

A lap szerint a befizetést nagyrészt az eredményes külföldi működés teszi lehetővé, és a szokatlan lépés érdemben segítheti az elszaladt költségvetési hiány idei lefaragását, illetve a reptérvásárlási tervek megvalósítását, hiszen a GDP kb. 0,4 százalékáról van szó. (Az Európai Bizottság egyébként a magyar kormánynál nagyobb hiánnyal és lassabb növekedéssel számol.)

photo_camera Illusztráció: Bugrat Davit/Hemis via AFP

A Telex a hétvégén arról írt, hogy péntekig kellene kifizetnie az államnak a Budapest Airport 51 százalékáért járó hatalmas összeget. Hogy mennyi az összeg, nem tudni – és lehet, hogy nem is lesz nyilvános –, de a lap szerint a 3 milliárd eurós vételár sem elképzelhetetlen. Mivel az állam 51 százalékos tulajdonos lenne a reptérben, kb. 1,5 milliárd eurót, napi árfolyamon átváltva több mint 570 milliárd forintot kell érte fizetnie (a 49 százalékos, de menedzsmentjogokkal rendelkező kisebbségi tulajdonos a francia reptérüzemeltető Vinci Airport lehet, ami a világ legnagyobb cége ebben a szektorban).

Orbán Viktornak régóta nagy álma, hogy az állam megszerezze a ferihegyi repülőteret. Az állam az elmúlt hetekben a korábbi céljaiból is tudott engedni ezért: eladta a magyar Erstében meglévő részesedését, jelentősen csökkentette tulajdonát két biztosítóban (Alfa és Union), miközben korábban még az Alfában való állami részesedést – egészen pontosan a VIG nevű biztosító nagyobb részesedésszerzését – nemzetbiztonsági kockázattal indokolták. Az adósságkezelő emellett egyetlen nap alatt 176 milliárd forintnyi, a tervezettnél négy és félszer több állampapírt adott el.